NL   /   EN

Advocaten / Ron Lamme

Ron Lamme is sinds 2017 werkzaam bij Boekx als advocaat. Hij houdt zich bezig met alle aspecten van intellectueel eigendom, waaronder merkenrecht, auteursrecht en bescherming van vormgeving. Daarnaast is Ron werkzaam op het gebied van privacy- en mediarecht.

Ron studeerde Nederlands recht aan de Universiteit Utrecht. Vervolgens werd hij toegelaten tot de master Internet, intellectuele eigendom en ICT-recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam waar hij zijn afstudeerscriptie schreef over het onderwerp “Auteursrechtelijke openbaarmaking binnen digitale portretten”. Tijdens zijn studie liep Ron diverse stages bij gerenommeerde IE/IT-kantoren. Voor zijn beëdiging als advocaat, was Ron al geruime tijd verbonden aan Boekx als juridisch medewerker.

Voordat Ron bij Boekx begon is hij werkzaam geweest op bij RTL Ventures, een divisie van RTL Nederland. In die functie schreef hij regelmatig juridische adviezen op het gebied van privacy, consumentrecht en compliance.

Naast zijn werkzaamheden bij Boekx, is Ron lid van de Documentatie Redactie van het Media- en communicatierecht tijdschrift MediaForum.

Publicaties

publicatie / 14 maart 2017 / FD

Partijen moeten transparant zijn over gebruik van big data bij verkiezingen

Gegevens mogen alleen ingezet worden als ze niet herleidbaar zijn tot een persoon

Er is wereldwijd verontwaardigd gereageerd op de praktijken van Cambridge Analytica. Via publicaties in Vice en The Guardian werd duidelijk hoe big data en zeer persoonlijke profielen van kiezers bij politieke campagnes worden ingezet op een manier die tot dusver onbekend was bij het grote publiek. Donald Turmp heeft de Amerikaanse verkiezingen beïnvloed door bepaalde groepen en personen zeer gericht te bombarderen met 'nieuws'dat hen zou moeten bewegen om op Trump te gaan stemmen, of juist om helemaal niet te gaan stemmen wanneer hun politieke voorkeur bij de Democraten ligt.

Trump kreeg hierbij hulp van het Britse bedrijf Cambridge Analytica, waar Steve Bannon in het bestuur zit. Dit big-databedrijf zou profielen hebben van alle 220 miljoen Amerikanen. 'Vandaag de dag hebben we in de Verenigde Staten zo ongeveer vier-of vijfduizend gegevens van ieder individu. Dus we brengen de persoonlijkheid in beeld van elke volwassene in de Verenigde Staten, zo'n 230 miljoen mensen', zei de ceo Alexander Nix vorig jaar.

Bekijk PDF