NL   /   EN

Weblog

publicatie / 5 december 2018

Hoe zit het ook alweer met... Sinterklaas en de rechter?

Zwarte Piet zorgt al jaren voor verhitte discussies. En Sinterklaas dan? Die komt er in de publieke discussie wat bekaaid vanaf. Toch heeft ook Sinterklaas zich juridisch niet onbetuigd gelaten. Het is een mooie traditie geworden dat Boekx de rechtszaken voor u op een rijtje zet. Ook in 2018 verschenen weer prachtige rechterlijke uitspraken waarbij Sinterklaas centraal stond. Inmiddels telt deze bloemlezing al 10 uitspraken.

Lees hier de bloemlezing: https://bit.ly/2KUHI04

Bekijk PDF
publicatie / 24 november 2018 / Trouw

Eerste halfjaar van de nieuwe privacywet levert ruim 7000 klachten op

Volgens Otto Volgenant, privacyadvocaat bij Boekx Advocaten, is het voor gebruikers nog steeds lastig om hun recht te halen. Hij ziet dat met name grote bedrijven zich met de AVG in de hand alleen maar dieper juridisch hebben ingegraven. Volgenant doet veel zaken rond ‘het recht om vergeten te worden’: gebruikers kunnen bedrijven verzoeken irrelevante gegevens over hen te wissen. 

Het zijn vooral de kleinere organisaties die de gevolgen van de AVG voelen, aldus de advocaat. Scholen die geen foto’s meer durven te maken, verenigingen die in paniek raken als per ongeluk alle e-mailadressen van de leden zichtbaar zijn in een mailing. “Als je het mij vraagt is de AVG niet bedoeld om verenigingen bang te maken dat ze de ledenlijst niet mogen delen. Het moet mensen vooral beschermen tegen de grote partijen als Google en Facebook, die erop uit zijn zoveel mogelijk data te verzamelen. En dat businessmodel is niet veranderd.”

Lees het volledige artikel op trouw.nl: https://bit.ly/2FGC02W

Lees meer...
publicatie / 1 november 2018 / Boekx.nl

Isolde Borghans stapt over naar Boekx Advocaten

Amsterdam, 1 november 2018 – Vandaag begint Isolde Borghans als Europees merken- en modellengemachtigde bij Boekx Advocaten. Zij wordt verantwoordelijk voor BKX Trademarks, het nieuwe merkenbureau dat onderdeel uitmaakt van Boekx. Boekx Advocaten is een gerenommeerd Amsterdams advocatenkantoor gespecialiseerd in intellectuele eigendom, media en privacy.

Lees meer...
publicatie / 1 september 2018 / Floraculture International

Court of Justice EU: varieties obtained by new mutagenesis techniques are GMOs

In a recent judgment, the European Court of Justice (ECJ) has ruled that organisms obtained by new mutagenesis breeding techniques are genetically modified organisms (GMOs) within the meaning of the GMO Directive. As a result, those organisms fall, in principle, within the scope of the GMO Directive and are subject to the regulatory obligations laid down by that directive. Critics say the decision has far-reaching consequences for the ability of plant breeders to apply promising new breeding techniques such as CRISPR/Cas9 within the European Union, also within the ornamental sector.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 26 juli 2018 / NRC

Rechter: seksvideo Paay delen was onrechtmatig

GeenStijl moet Patricia Paay een vergoeding betalen; het linkte naar haar seksvideo. Het vonnis is relevant in de bredere discussie over online delen van beeld. 

Voor mediarechtadvocaat Fulco Blokhuis van Boekx Advocaten heeft de uitspraak een bittere nasmaak. „Over het volledige bedrag aan schade zegt de rechter in feite dat Paay dat moet verhalen op iedereen die verantwoordelijk is geweest voor de verspreiding.” Dat is wrang, vindt Blokhuis. Op WhatsApp is immers nauwelijks te achterhalen wie wat heeft gedeeld. „Het bedrijf geeft dat soort gegevens niet prijs. Ga er maar aanstaan dat uit te zoeken. Het is heel bewerkelijk om daar achter te komen.”

Lees het volledige artikel https://www.nrc.nl/nieuws/2018/07/26/rechter-seksvideo-paay-delen-was-onrechtmatig-a1611208 

Bekijk PDF
publicatie / 12 juli 2018 / MediaForum 2018/3

Kroniek Persrecht 2017

Otto Volgenant en Tarlach McGonagle in MediaForum:

In 2017 stond de Nederlandse journalistiek onder druk. Veiligheid van journalisten is daarbij een belangrijk thema. Twee misdaadjournalisten worden zo ernstig bedreigd dat ze moeten worden beschermd. Een wet met nieuwe bevoegdheden voor de Nederlandse geheime diensten zet bronbescherming onder druk. Er werden in 2017 weer regelmatig rechtszaken tegen de media gevoerd, maar de rechter besliste in het merendeel van de gevallen in het voordeel van de media. Wel kunnen procedures tegen de media en individuele journalisten, waarbij steeds vaker een beroep op de privacyregeling wordt gedaan, een ‘chilling effect’ hebben.

Bekijk PDF
publicatie / 5 juli 2018 / Trouw

Google overtreedt Europese privacywet

Otto Volgenant in Trouw: 'Google overtreedt Europese privacywet'. Google moet burgers niet van het kastje naar de muur sturen. ‘Het zou goed en consumentvriendelijk zijn als Google gewoon in elk land een duidelijk aanspreekpunt heeft.’
Lees het artikel op: https://bit.ly/2KBRveV 

Een nadere juridische onderbouwing staat op www.vergeetrecht.eu: https://bit.ly/2MQSS61

Bekijk PDF
publicatie / 9 juni 2018 / Brabants Dagblad

Blunder OM: 'Wat mij betreft is de strafzaak tegen de bronnen nu kapot'

Otto Volgenant in het Brabants Dagblad:

“Als het Openbaar Ministerie achter de identiteit van de bronnen is gekomen door onderzoek te doen naar de journalist, dan kan die informatie niet meer worden vergeten. Als dat buiten de rechter om is gegaan, dan is dat een grote fout. Dat moet consequenties hebben. Als de strafzaak tegen de bronnen nu gewoon zou worden doorgezet alsof er niets aan de hand is, dan zou bronbescherming een dode letter zijn. Wat mij betreft is de strafzaak tegen de bronnen nu kapot", aldus Volgenant, die voorzitter is van de Studiecommissie Bronbescherming.

Lees het volledige artikel op: https://www.bd.nl/dossier-burgemeesterslek-den-bosch/blunder-om-wat-mij-betreft-is-de-strafzaak-tegen-de-bronnen-nu-kapot~ac2042b3/

publicatie / 19 april 2018 / NRC.nl

Dit gebeurt er als je om je gegevens vraagt

Otto Volgenant, advocaat gespecialiseerd in privacy, kan meepraten. In juni 2015 stuurde hij een privacyinzageverzoek naar de Belastingdienst. Omdat de overheidsorganisatie zijn verzoek weigerde, stapte Volgenant naar de rechter. „Om een dossier in te zien, moeten allerlei systemen naast elkaar worden geopend”, aldus een van de twee advocaten die de Belastingdienst verdedigden tegenover de rechtbank in Amsterdam. „Alleen het onderzoek naar die persoonsgegevens in al die systemen zal waarschijnlijk al twee dagen in beslag nemen en dus onevenredige kosten met zich meebrengen.”

Uit de zaak blijkt dat de Belastingdienst werkt aan een manier om makkelijker overzicht te krijgen van welke gegevens de dienst over wie bewaart. „Dat is een traject dat erg lang duurt.” In januari 2018 kreeg Volgenant eindelijk gelijk van de rechtbank en een paar weken later ploft er een dikke envelop op zijn deurmat, met inderdaad een overzicht van de gegevens die de Belastingdienst over hem bewaart. 

Lees het hele artikel op: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/19/dit-gebeurt-er-als-je-om-je-gegevens-vraagt-a1600091

De uitspraak waarbij de Rechtbank Amsterdam het verzoek om inzage toewees staat
hier: 

Bekijk PDF
column / april 2018 / Go! Magazine RAI Vereniging

De onzichtbare bijrijder

Als je ergens het gevoel van vrijheid en de illusie van privacy hebt is het wel in de auto. Maar de auto verandert snel in een rijdende computer. Een bron van data waar veel partijen interesse in hebben. Anoniem een stukje rijden? Vergeet het maar. Als we niet oppassen, kan wie vaak de stoelverwarming aanzet, op zeker moment advertenties van wollen ondergoed verwachten. Uw auto kent u straks beter dan u lief is.

 

Bekijk PDF
publicatie / 1 maart 2018 / De Telegraaf

Privacy is rijken meer waard dan extra geld

„Privacy wordt voor velen een luxe. Alles wat op internet gratis wordt aangeboden betaal je met je privacy”, zegt informatierechtspecialist Otto Volgenant, partner bij Boekx Advocaten. „De juridische middelen om je te beschermen worden nu versterkt, maar je moet ook zelf actief reageren.”

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 6 februari 2018 / Marketing Rendement

Luxe kent privileges

Op de valreep van 2017 deed het Hof van Justitie van de EU uitspraak in de zaak Coty Germany (‘Coty’) tegen Parfümerie Akzente. Een belangrijke uitspraak voor verkopers van luxeproducten. Het hof besloot namelijk dat het verkopers van luxeproducten is toegestaan hun distributeurs te verbieden om de luxeproducten te verkopen op internetplatforms van derden zoals Ebay en Amazon. Het te boek staan als luxemerk levert dus direct voordeel op. Terecht rijst vervolgens de vraag: wanneer is een merk een luxemerk?

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 10 januari 2018 / NRC

Opnieuw ligt de methode-Rambam onder vuur

Weer filmde Rambam met de verborgen camera, nu om misstanden bij het corps aan te kaarten. Een maker nam een valse identiteit aan. Was de verborgen camera hier noodzakelijk? Otto Volgenant van Boekx Advocaten, dat veel mediazaken doet, lijkt dat duidelijk: “Zo’n ontgroening kun je niet op een andere manier filmen. Dit is een onderwerp van maatschappelijke discussie – wat lang niet altijd het geval is bij Rambam.” Volgenant stelt dat de rechter in eerdere zaken het gebruik van heimelijke camera’s door journalisten bijna altijd toestond. Volgens hem moeten betrokkenen wel onherkenbaar in beeld komen. Dat doet Rambam afdoende, vindt hij.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/10/opnieuw-ligt-de-methode-rambam-onder-vuur-a1587842

Bekijk PDF
publicatie / 20 december 2017 / Mr.

Op het nachtkastje van Otto Volgenant

Bij advocaat Otto Volgenant liggen niet alle boeken op het nachtkastje. In de vakantie wordt in de auto fanatiek naar boeken geluisterd. Kinderboeken die stof tot nadenken geven.

Bekijk PDF
publicatie / 5 december 2017

Hoe zit het ook alweer met Sinterklaas en de rechter?

Zwarte Piet zorgt al jaren voor verhitte discussies. En Sinterklaas dan? Die komt er in de publieke discussie wat bekaaid vanaf. Toch heeft ook Sinterklaas zich juridisch niet onbetuigd gelaten. Boekx heeft zeven bijzondere rechtszaken voor u op een rijtje gezet, onder meer over het portretrecht van de acteur die de rol van de officiële Sinterklaas speelt, klachten over reclame voor de horrorfilm ‘Sint’ en een uit de hand gelopen studentengrap met een brandende tabberd.

Bekijk PDF
publicatie / 28 november 2017 / NRC

Slechte recensie online? Naar de rechter gaan loont

Intussen groeit de omvang van internet-wangedrag mee met de digitalisering. Volgenant van Boekx Advocaten ziet een „stevig maatschappelijk probleem”, met twee dimensies. Zowel de groeiende omvang van het internetpesten als de moeilijke toegang tot het recht. Hij broedt, met collega’s dan ook op een plan om via een nog op te richten stichting het voor individuele personen makkelijker te maken om toegang tot recht te krijgen. Maar zover is het nog niet.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/28/slechte-recensie-online-naar-de-rechter-gaan-loont-a1582913

Lees meer...
publicatie / 7 november 2017 / Marketing Rendement

Bescherming van samengestelde producten: u voelt het in de vullingen

Stel, u ontwikkelt een product dat de consument zelf nog moet aanvullen. Een koffiezetapparaat dat werkt op basisvan losse koffiecups of een printer waarbij de consument cartridges zelf vervangt. Uiteraard biedt u die aanvullingen te koop aan. Wanneer er een partij verschijnt die vullingen voor uw apparaat goedkoper levert dan uzelf, daalt uw omzet fors. Gelukkig zegt één van uw software-ontwikkelaars dat hij uw apparaat via een update zo kan aanpassen dat het alle vullingen van concurrenten weigert. Effectief, maar mag het ook?

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 30 mei 2017 / Tijdschrift voor Internetrecht

Noot Fulco Blokhuis en Ron Lamme onder het Tele2-arrest

Voor het Tijdschrift voor Internetrecht schreven Fulco Blokhuis en Ron Lamme een noot onder het arrest Tele2 Sverige AB v Post- och telestyrelsen van het Hof van Justitie van de Europese Unie, waarin het hof een streep zette door de algemene bewaarplicht van persoonsgegevens.

Bekijk PDF
publicatie / 30 mei 2017 / Tijdschrift voor Internetrecht

Noot Fulco Blokhuis en Ron Lamme onder het Tele2-arrest

Voor het Tijdschrift voor Internetrecht schreven Fulco Blokhuis en Ron Lamme een noot onder het arrest Tele2 Sverige AB v Post- och telestyrelsen van het Hof van Justitie van de Europese Unie, waarin het hof een streep zette door de algemene bewaarplicht van persoonsgegevens.

Bekijk PDF
publicatie / 23 mei 2017 / NRC

Hof: veroordeelde mag vergeten worden in Google

Veroordeelden komen door de uitspraak sterker te staan als ze willen dat bepaalde links over hun straf uit de zoekmachine Google worden gehaald.

“De uitspraak van het hof betekent dat verdachten of veroordeelden in de toekomst sterker komen te staan als ze Google vragen om zoekresultaten niet meer te tonen”, zegt Otto Volgenant, advocaat bij Boekx Advocaten in Amsterdam. Toch is het volgens de advocaat niet zo dat een verdachte of veroordeelde vanaf nu altijd uit zoekresultaten gewist mag worden.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/23/hof-geeft-veroordeelde-man-gelijk-hij-mag-vergeten-worden-in-google-a1560086

publicatie / 10 mei 2017 / NRC

Juristen: GeenStijl mogelijk strafbaar

Affaire-Dumpert Zijn weblog GeenStijl en zijn ‘reaguurders’ strafbaar in hun recente uitingen jegens vrouwen? Ja, zeggen advocaten.

Zijn de tweets strafbaar? „Absoluut”, zegt media-advocaat Otto Volgenant van Boekx Advocaten. „Zolang de bedreiging serieus is te nemen, als hij bijvoorbeeld niet ironisch is bedoeld, dan wordt de dreiger eigenlijk altijd door de rechter aangepakt. In dit geval moet ik niet om de tweet lachen, dus ik denk ook dat de rechter er de humor niet van in zal zien.” Er zijn talloze precedenten. „Geert Wilders doet ook altijd aangifte van doodsbedreigingen en als zo’n zaak aan de rechter wordt voorgelegd wordt de verdachte veelal veroordeeld.” Twitter moet de tweet in zo’n geval verwijderen en er kan ook een schadevergoeding of taakstraf worden opgelegd.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/10/juristen-geenstijl-mogelijk-strafbaar-8754619-a1557922

publicatie / 10 mei 2017 / NRC

'Vergeetrecht' wordt op het web lang niet altijd toegekend

Privacy op internet 

In de eerste drie jaar van het ‘vergeetrecht’ kreeg Google 32.600 verzoeken uit Nederland om zoekresultaten weg te halen. Rechters worstelen nog: wanneer heeft een veroordeelde crimineel een recht om vergeten te worden?

„Google lijkt dit expres lastig te maken”, zegt Otto Volgenant, een advocaat van Boekx die veel privacy-zaken behandelt. De procedure is volgens hem nodeloos traag en ingewikkeld. „Google doet soms weken of maanden over het antwoorden en gebruikt als motivatie voor een afwijzing een standaardmail.” Willem van Lynden, die een website bijhoudt over het vergeetrecht en met zijn bedrijf Mediamaze mensen helpt met online reputatiemanagement, wijst erop dat er op het right-to-be-forgotten-formulier slechts ruimte is voor zo’n dertien zinnen om het verzoek te motiveren. „Probeer in zo’n kleine ruimte maar eens een juridisch steekhoudend verzoek in te dienen.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/10/vergeetrecht-wordt-op-het-web-lang-niet-altijd-toegekend-8775722-a1558089

publicatie / 8 mei 2017 / Mr.

Mr. van de week: Otto Volgenant

Mr. van de week is Otto Volgenant. Hij is advocaat bij Boekx Advocaten Media & IP en, samen met dr. Tarlach McGonagle, opsteller van de Persvrijheidsmonitor 2016.

http://www.mr-online.nl/mr-week-otto-volgenant/

publicatie / 1 mei 2017 / Villamedia

Persvrijheid is elders in de wereld al heel gauw voorbij

Persvrijheid in veilig Nederland is ruim verkrijgbaar – ons land staat net als in voorgaande jaren hoog op de internationale ranglijst. Maar elders kan het gauw voorbij zijn. En dat is ook hier voelbaar, constateren Otto Volgenant en Tarlach McGonagle in de Persvrijheidsmonitor 2016.

https://www.villamedia.nl/artikel/persvrijheid-is-elders-in-de-wereld-al-heel-gauw-voorbij

publicatie / 16 maart 2017 / BV Rendement

Bescherm uw bv’s investering in data

Databanken zijn veel geld waard. Naast alle waardevolle gegevens die ze bevatten, heeft uw onderneming er als producent van de databank namelijk tijd, geld en moeite in geïnvesteerd. Het is daarom belangrijk om te weten hoe uw bv deze investering kan beschermen. Want hoewel het databankrecht u beschermt en zelfs automatisch ontstaat op het moment dat u een databank voltooit, brengt het ook risico’s met zich mee.

Bekijk PDF
publicatie / 14 maart 2017 / FD

Partijen moeten transparant zijn over gebruik van big data bij verkiezingen

Gegevens mogen alleen ingezet worden als ze niet herleidbaar zijn tot een persoon

Er is wereldwijd verontwaardigd gereageerd op de praktijken van Cambridge Analytica. Via publicaties in Vice en The Guardian werd duidelijk hoe big data en zeer persoonlijke profielen van kiezers bij politieke campagnes worden ingezet op een manier die tot dusver onbekend was bij het grote publiek. Donald Turmp heeft de Amerikaanse verkiezingen beïnvloed door bepaalde groepen en personen zeer gericht te bombarderen met 'nieuws'dat hen zou moeten bewegen om op Trump te gaan stemmen, of juist om helemaal niet te gaan stemmen wanneer hun politieke voorkeur bij de Democraten ligt.

Trump kreeg hierbij hulp van het Britse bedrijf Cambridge Analytica, waar Steve Bannon in het bestuur zit. Dit big-databedrijf zou profielen hebben van alle 220 miljoen Amerikanen. 'Vandaag de dag hebben we in de Verenigde Staten zo ongeveer vier-of vijfduizend gegevens van ieder individu. Dus we brengen de persoonlijkheid in beeld van elke volwassene in de Verenigde Staten, zo'n 230 miljoen mensen', zei de ceo Alexander Nix vorig jaar.

Bekijk PDF
publicatie / 14 maart 2017 / FD

Partijen moeten transparant zijn over gebruik van big data bij verkiezingen

Gegevens mogen alleen ingezet worden als ze niet herleidbaar zijn tot een persoon

Er is wereldwijd verontwaardigd gereageerd op de praktijken van Cambridge Analytica. Via publicaties in Vice en The Guardian werd duidelijk hoe big data en zeer persoonlijke profielen van kiezers bij politieke campagnes worden ingezet op een manier die tot dusver onbekend was bij het grote publiek. Donald Turmp heeft de Amerikaanse verkiezingen beïnvloed door bepaalde groepen en personen zeer gericht te bombarderen met 'nieuws'dat hen zou moeten bewegen om op Trump te gaan stemmen, of juist om helemaal niet te gaan stemmen wanneer hun politieke voorkeur bij de Democraten ligt.

Trump kreeg hierbij hulp van het Britse bedrijf Cambridge Analytica, waar Steve Bannon in het bestuur zit. Dit big-databedrijf zou profielen hebben van alle 220 miljoen Amerikanen. 'Vandaag de dag hebben we in de Verenigde Staten zo ongeveer vier-of vijfduizend gegevens van ieder individu. Dus we brengen de persoonlijkheid in beeld van elke volwassene in de Verenigde Staten, zo'n 230 miljoen mensen', zei de ceo Alexander Nix vorig jaar.

Bekijk PDF
publicatie / 14 maart 2017 / FD

Partijen moeten transparant zijn over gebruik van big data bij verkiezingen

Gegevens mogen alleen ingezet worden als ze niet herleidbaar zijn tot een persoon

Er is wereldwijd verontwaardigd gereageerd op de praktijken van Cambridge Analytica. Via publicaties in Vice en The Guardian werd duidelijk hoe big data en zeer persoonlijke profielen van kiezers bij politieke campagnes worden ingezet op een manier die tot dusver onbekend was bij het grote publiek. Donald Turmp heeft de Amerikaanse verkiezingen beïnvloed door bepaalde groepen en personen zeer gericht te bombarderen met 'nieuws'dat hen zou moeten bewegen om op Trump te gaan stemmen, of juist om helemaal niet te gaan stemmen wanneer hun politieke voorkeur bij de Democraten ligt.

Trump kreeg hierbij hulp van het Britse bedrijf Cambridge Analytica, waar Steve Bannon in het bestuur zit. Dit big-databedrijf zou profielen hebben van alle 220 miljoen Amerikanen. 'Vandaag de dag hebben we in de Verenigde Staten zo ongeveer vier-of vijfduizend gegevens van ieder individu. Dus we brengen de persoonlijkheid in beeld van elke volwassene in de Verenigde Staten, zo'n 230 miljoen mensen', zei de ceo Alexander Nix vorig jaar.

Bekijk PDF
publicatie / 14 maart 2017 / FD

Partijen moeten transparant zijn over gebruik van big data bij verkiezingen

Gegevens mogen alleen ingezet worden als ze niet herleidbaar zijn tot een persoon

Er is wereldwijd verontwaardigd gereageerd op de praktijken van Cambridge Analytica. Via publicaties in Vice en The Guardian werd duidelijk hoe big data en zeer persoonlijke profielen van kiezers bij politieke campagnes worden ingezet op een manier die tot dusver onbekend was bij het grote publiek. Donald Turmp heeft de Amerikaanse verkiezingen beïnvloed door bepaalde groepen en personen zeer gericht te bombarderen met 'nieuws'dat hen zou moeten bewegen om op Trump te gaan stemmen, of juist om helemaal niet te gaan stemmen wanneer hun politieke voorkeur bij de Democraten ligt.

Trump kreeg hierbij hulp van het Britse bedrijf Cambridge Analytica, waar Steve Bannon in het bestuur zit. Dit big-databedrijf zou profielen hebben van alle 220 miljoen Amerikanen. 'Vandaag de dag hebben we in de Verenigde Staten zo ongeveer vier-of vijfduizend gegevens van ieder individu. Dus we brengen de persoonlijkheid in beeld van elke volwassene in de Verenigde Staten, zo'n 230 miljoen mensen', zei de ceo Alexander Nix vorig jaar.

Bekijk PDF
publicatie / 9 februari 2017 / NRC

Critici: ‘sleepnet’ Plasterk schaadt positie van pers

Maar, zegt Otto Volgenant, voorzitter van de Studiecommissie Journalistieke Bronbescherming, al die waarborgen gaan het raam uit als je met een sleepnet werkt. Want hierbij let de geheime dienst niet op de afzenders van de bijvangst: „Het middel is te zwaar voor het doel. Het liefst willen wij van het hele sleepnet af. Als het toch doorgaat, dan ook met uitzondering voor journalisten.”

Volgenant vreest dat de wet, zonder de voorgestelde aanpassingen, gewoon door de Tweede Kamer komt. Maar hij heeft zijn hoop nu gevestigd op de Senaat: „Ik heb goede hoop dat ze in de Eerste Kamer beter kijken naar de grondrechten die hiermee geschonden worden.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/09/critici-sleepnet-plasterk-schaadt-positie-van-pers-6612108-a1545206

publicatie / 22 december 2016 / NRC

Beperking opslag van data is tegenslag voor terreurbestrijders

“Otto Volgenant (Boekx Advocaten) voerde vorig jaar namens onder meer stichting Privacy First en de NVJ het kort geding bij de Haagse rechtbank. Hij stelt op basis van de nieuwe Europese uitspraak weer naar de rechter te stappen als het wetsvoorstel van minister Van der Steur toch wordt aangenomen. „Maar zover zal het niet komen. Minister Van der Steur zal goed naar deze uitspraak kijken en het huidige wetsvoorstel moeten aanpassen”, zegt Volgenant. Het ministerie van Veiligheid en Justitie liet donderdagochtend via een woordvoerder weten de uitspraak te bestuderen.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/22/eu-hof-beperkt-opslag-van-data-tegenslag-voor-terreurbestrijders-5891446-a1537920

publicatie / 17 november 2016 / de Volkskrant

Nieuw wetsvoorstel brengt bronbescherming ernstig in gevaar

Afluisterpraktijken AIVD

Als journalisten niet meer kunnen vertrouwen op het recht op bronbescherming, zullen de bronnen zwijgen. Dat schrijven vier prominenten uit de journalistiek.

http://www.volkskrant.nl/opinie/nieuw-wetsvoorstel-brengt-bronbescherming-ernstig-in-gevaar~a4416611/

Lees meer...
publicatie / 10 november 2016 / NVJ

Proefproces drones leidt tot aanpassing wet

Journalisten mogen drones tot 4 kg gebruiken voor nieuwsgaring. Met die verruiming van de regelgeving per 1 juli 2016 is de overheid voldoende tegemoet gekomen aan het belang van de vrijheid van nieuwsgaring. Voor zwaardere drones geldt een zwaarder juridisch regime, waarbij voorafgaand gemeld moet worden waar en wanneer de drone gaat vliegen. Die extra regels zijn volgens de rechter toegestaan, omdat zwaardere drones meer risico’s met zich meebrengen. Dat heeft de Rechtbank Den Haag in een vonnis van 9 november 2016 geoordeeld.

https://www.nvj.nl/nieuws/proefproces-drones-leidt-tot-aanpassing-wet

Lees meer...
publicatie / 9 november 2016 / NRC.nl

Publicatieverbod Pretium tegen journalist Olsthoorn

Onderzoeksjournalist Peter Olsthoorn moet onmiddellijk stoppen met het publiceren van artikelen over Pretium. Dat hebben het Haarlemse telecombedrijf en eigenaar Hans Nyks maandag geëist in een kort geding voor de rechtbank in Den Haag.

Olsthoorn, freelance journalist voor diverse nieuwsmedia, heeft de afgelopen vier jaar onderzoek gedaan naar het telecombedrijf en zijn eigenaren. Pretium is een controversieel bedrijf: het komt regelmatig aan bod in consumentenprogramma’s als TROS Radar en Kassa (BNN-VARA) waarin met name oudere klanten klagen over de dienstverlening van de onderneming.

Pretium heeft begin dit jaar al geprobeerd het onderzoek van Olsthoorn te stoppen. Die zou zich volgens het bedrijf meer opstellen als „stalker” dan als onderzoeksjournalist. De Haagse rechtbank wees dat verzoek in februari af. Nu Olsthoorn is begonnen met publicatie van zijn reeks artikelen, via de dienst Reporters Online bij online kiosk Blendle, wil Pretium een publicatieverbod afdwingen. Maar liefst dertig artikelen en andere kopij moeten resulteren in een ‘webboek’.

Het is niet de eerste keer dat het telecombedrijf media voor de rechter daagt. „Pretium heeft in Nederland al meer dan 120 procedures gevoerd, veelvuldig tegen de media”, aldus Olsthoorns advocaat Otto Volgenant (Boekx Advocaten). „Dat heeft een merkbaar chilling effect: veel media durven geen aandacht meer te besteden aan Pretium, uit angst voor procedures. Dat is een zeer onwenselijk effect. Olsthoorn durft het wel aan om over Pretium te publiceren, en krijgt prompt de ene na de andere zaak aan zijn broek.”

De Haagse rechtbank doet op 29 november uitspraak. Een hoger beroep tegen het vonnis van februari dient rond dezelfde tijd voor het Gerechtshof in Den Haag.

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/09/publicatieverbod-pretium-tegen-onderzoeksjournalist-5196508-a1530934

publicatie / 29 juni 2016 / Trouw

Uitgevers vallen 'contentkleptomaan' Google aan

Mediarecht | Duitse uitgevers eisen geld van Google. Vijf vragen over de strijd tussen traditionele uitgeverijen en de techreus.

Bekijk PDF
publicatie / 31 mei 2016 / NRC

Praten met de krant? De staat luistert mee

Afluisteren AIVD en politie luisteren journalisten en hun bronnen af. Wie durft er dan nog met de pers te praten?

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 24 mei 2016 / BestLawyers

Top Listed Firm

De uitgever van het Amerikaanse BestLawyers heeft in een onderzoek op de Nederlandse markt ons kantoor en diverse advocaten van Boekx geprezen voor hun werk.

Lees meer...
publicatie / 3 mei 2016 / Villamedia

Persvrijheidsmonitor 2015

In 2015 scoorde Nederland weer goed op de internationale persvrijheidsranglijst. Toch zijn er aandachtspunten. Otto Volgenant en Tarlach McGonagle geven in de Persvrijheidsmonitor 2015 een overzicht van de ontwikkelingen. Gepubliceerd in Villamedia ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Persvrijheid, 3 mei.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 29 april 2016

Persbericht Studiecommisie Uitingsdelicten

Kritische uitlatingen over de Koning of andere staatshoofden dienen te leiden tot democratisch debat en niet tot strafrechtelijke vervolging. Het wetsvoorstel constateert terecht dat de weg naar de civiele rechter openstaat voor wie zich beledigd voelt.

Bekijk PDF
publicatie / 20 april 2016 / NRC

Otto Volgenant in artikel 'Mostafa kon niet zingen, oordeelde de rechter'

Een Idols-kandidaat is niet blij met de uitzending en klaagt vervolgens het programma aan.

Komt dit vaker voor? Volgenant: "Het uitgangspunt is: wie één keer ja zegt tegen uitzending, komt daar moeilijk onderuit."

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 13 april 2016 / Legal 500

Boekx opnieuw aanbevolen in Legal 500

In de vandaag gepubliceerde Legal 500 EMEA 2016 wordt Boekx Advocaten opnieuw warm aanbevolen voor de vakgebieden Media & Entertainment en Intellectual Property. Deze gids doet onafhankelijk onderzoek naar de marktpositie van advocatenkantoren, op basis van interviews met cliënten en gepubliceerde zaken van het afgelopen jaar.

 

http://www.legal500.com/c/netherlands/industry-focus/media-and-entertainment

http://www.legal500.com/c/netherlands/intellectual-property

publicatie / 8 februari 2016 / Advocatie reizen

Otto Volgenant in artikel 'Een oceaan van tijd'

Advocaat Otto Volgenant trok maandenlang met zijn gezin door Azië. In Indonesië, Cambodja en Vietnam ging hij terug in de tijd. Eenmaal terug in Nederland zag hij zijn toekomst in een ander perspectief. 'Ik besefte dat ik als advocaat de mogelijkheid heb om iets te doen aan onrecht, waar ook ter wereld.'

http://www.advocatie.nl/advocatie-reizen-een-oceaan-van-tijd

Lees meer...
publicatie / 7 februari 2016

Waarom het 'merk' Vondelpark ongeldig is

'BEDRIJF GEBRUIKT NAAM VONDELPARK ILLEGAAL' kopte De Telegraaf vrijdag. Het bedrijf Cruijff Sports heeft namelijk een sportschoen op de markt gebracht die verwijst naar de jaren dat Johan Cruijff zijn conditie bijhield in het Vondelpark. Maar kan een gemeente eigenlijk wel een park als merk deponeren? En mag de gemeente dan ook boze brieven sturen?

Lees meer...
publicatie / februari 2016 / Marketing Rendement

Bescherm uw goudmijntje

 

Databanken zijn veel geld waard. Naast alle waardevolle gegevens
die ze bevatten, heeft uw bedrijf er als producent van de
databank namelijk tijd, geld en moeite in geïnvesteerd. Het is
daarom belangrijk om te weten hoe u uw bedrijf deze investering
kan beschermen. Want hoewel het databankrecht automatisch
ontstaat op het moment dat u een databank voltooit,
brengt het ook risico’s met zich mee. Met het juiste plan van
aanpak bent u deze risico’s de baas.

Databanken zijn veel geld waard. Naast alle waardevolle gegevensdie ze bevatten, heeft uw bedrijf er als producent van dedatabank namelijk tijd, geld en moeite in geïnvesteerd. Het isdaarom belangrijk om te weten hoe u uw bedrijf deze investeringkan beschermen. Want hoewel het databankrecht automatischontstaat op het moment dat u een databank voltooit, brengt het ook risico’s met zich mee. Met het juiste plan van aanpak bent u deze risico’s de baas.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 18 december 2015 / Villamedia

Otto Volgenant in artikel 'Tijdelijke afluisterwet gaat ook gelden voor journalisten'

De tijdelijke Wiv-regeling die per 1 januari 2016 wordt ingevoerd in verband met het afluisteren van advocaten blijkt ook voor journalisten te gelden. Dat blijkt uit een brief van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer.

Bij een consultatieronde rond het wetsvoorstel in september stuitte de nieuwe afluisterwet op veel bezwaar. In de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten worden de bevoegdheden van de algemene en militaire inlichtingendiensten AIVD en MIVD fors uitgebreid. Afluistermogelijkheden worden uitgebreid en kabelgebonden (internet)verkeer mag worden afgetapt. De NVJ gaf toen al aan dat het het vertrouwen tussen potentiële bronnen en journalisten ondergraaft. Ook de Kamer had twijfels en wilde onafhankelijke toetsing bij het tappen van advocaten.

https://www.villamedia.nl/artikel/tijdelijke-afluisterwet-gaat-ook-gelden-voor-journalisten 

Lees meer...
publicatie / 17 december 2015

Media coverage of Facebook data protection issues

National and international media have responded to the data protection issues raised by several public interest groups and individual users of Facebook, WhatsApp and Instagram. Among others Forbes, NOS and RTL reported on the pending claim. For more information on the contents of this claim see our website

publicatie / 4 december 2015 / Tijdschrift voor Internetrecht

Fulco Blokhuis in artikel 'Streaming platforms van live voetbalwedstrijden'

Annotatie bij Vzgr Rb Den Haag, 28 april 2015, Ecatel v Permier League

Met de toenemende populariteit van illegale streams zijn de rechthebbenden een nieuwe strijd aangegaan met de streaming platforms, de hosters, streaming apps (Periscope en Meerkat) en mediaspelers. Die strijd zorgt voor veel uitdagingen voor de exploitanten van beelden van sportwedstrijden.

Bekijk PDF
publicatie / 1 december 2015 / Advocatenblad

Otto Volgenant in artikel 'Bloggers, broddelaars en terroristen'

Advocaten die hun recht op vrijheid van meningsuiting gebruiken door zich te mengen in het publieke debat, lagen volgens L4L steeds vaker onder vuur. Een overzicht van 2015.

'Als je je opstelt als blogger of journalist zijn er internationaal ineens veel meer ngo's die zich jouw lot aantrekken' zegt Otto Volgenant. De Amsterdamse mediarechtadvocaat spande zich voor L4L jarenlang in voor de vrijlating van Quan. 'Organisaties als Media Defence, PEN en Article 19 kijken allemaal mee. Ik raad het iedereen aan.'

Bekijk PDF
publicatie / november 2015 / Marketing Rendement

Kwader trouw kost geld

Het lijkt lucratief; met uw merkregistratie meeliften op
een bestaand merk of op de naam van een bekend persoon.
Toch kunt u er beter niet aan beginnen, want binnen
de kortste keren heeft u een gerechtelijke procedure aan
de broek voor een zogenoemd ‘depot te kwader trouw’.
Het lijkt lucratief; met uw merkregistratie meeliften opeen bestaand merk of op de naam van een bekend persoon.Toch kunt u er beter niet aan beginnen, want binnende kortste keren heeft u een gerechtelijke procedure aande broek voor een zogenoemd ‘depot te kwader trouw’.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 10 oktober 2015 / NRC Handelsblad

Otto Volgenant in artikel 'Brandpunt ging met moordenaar in zee'

Ranzige journalistiek. Dat zegt advocaat Otto Volgenant over de veelbesproken uitzending over Volkert van der G. 

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 9 oktober 2015 / NU.nl

Otto Volgenant in artikel 'Inlichtingenwet Plasterk op losse schroeven na uitspraak Europees Hof'

Door de uitspraak van het Europees Hof van Justitie over het opslaan van privégegevens in de VS worden ook de plannen van minister Plasterk om de Nederlandse inlichtingendiensten meer bevoegdheden te geven een stuk ingewikkelder.
Dat stelt advocaat Otto Volgenant van Boekx Advocaten, die zich intensief bezighoudt met mensenrechten. Hij waarschuwde Plasterk al eerder dat de voorgestelde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten tegen mensenrechtenproblemen aanloopt.
Het Europees Hof van Justitie verklaarde het zogenoemde Safe Harbor-verdrag dinsdag ongeldig. Het verdrag regelde de opslag van Europese privégegevens in de Verenigde Staten, maar volgens de hoogste Europese rechtbank zijn die gegevens daar niet veilig, onder meer door de praktijken van de inlichtingendienst NSA.

http://www.nu.nl/internet/4141192/inlichtingenwet-plasterk-losse-schroeven-uitspraak-europees-hof.html

Lees meer...
publicatie / 7 oktober 2015 / NRC

Blokhuis in NRC artikel 'Google doet te weinig aan wraakporno'

Google doet te weinig aan wraakporno. Maak de foto's onvindbaar, betogen Willem van Lynden en Fulco Blokhuis.

Bekijk PDF
publicatie / 2 oktober 2015 / Villamedia

Otto Volgenant in artikel 'Plasterk wil meekijken'

Advocaat Otto Volgenant, die vaak journalisten bijstaat, wijst erop dat de bescherming voor journalisten er alleen is als een onderzoek is gericht op het achterhalen van een bron. Voor hem is de bescherming goeddeels theoretisch. 'Met deze verandering is het onvermijdelijk dat bij het aftappen ook communicatie met journalisten wordt meegenomen. Daarmee komt de bronbescherming in gevaar', schrijft hij in reactie op de nieuwe Wiv. 'Als de bron eenmaal bekend is bij de overheidsdienst, kan die informatie immers niet meer "ongedaan" worden gemaakt. De wet dient derhalve zowel waarborgen te bieden voor een effectief hoger beroep als voor journalistieke bronbescherming, totdat een rechterljik vonnis kracht van gewijsde heeft.'

Bekijk PDF
publicatie / 15 september 2015

Lawyers for Lawyers jaarverslag 2014

Le Quoc Quan vroeg L4L zijn zaak internationaal onder de aandacht te brengen. Advocaten van de focusgroep Zuidoost-Azië onderhouden nauw contact met hem en zijn familie. Eén van hen is advocaat Otto Volgenant (Boekx advocaten, Amsterdam). Hij was in 2014 in Genève om de situatie van Le Quoc Quan bij de VN-Mensenrechtenraad aan de orde te stellen.

Bekijk PDF
publicatie / 2 september 2015 / NRC Handelsblad

Otto Volgenant in artikel 'Rapte Lil'Kleine slechts of ruide hij op?'

Wat de politie deed mag, zegt advocaat media- en entertainmentrecht Otto Volgenant. Het beledigen van een agent is strafbaar. En opruiing is dat ook. "Dus hier zijn in principe twee regels overtreden."
Alleen die regels zijn verhoudingsgewijs streng (Volgenant: "Internationaal wordt daar raar tegenaan gekeken.")

Bekijk PDF
publicatie / 1 september 2015 / Tijdschrift voor Internetrecht

Fulco Blokhuis in artikel 'De ontvankelijkheid van vorderingen jegens Facebook'

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 20 augustus 2015

Auteurscontractenrecht: wat verandert er voor de exploitant? (filmauteursrecht)

Op 1 juli 2015 is het auteurscontractenrecht in werking getreden. De nieuwe regeling is opgenomen in de Auteurswet (Aw) en is ook van toepassing op de Wet op de naburige rechten (WNR). Door deze regeling is de positie van de maker versterkt ten opzichte van de exploitant. Het auteurscontractenrecht heeft daarom ook ingrijpende gevolgen voor exploitanten.

In deze blog bespreek ik het filmauteursrecht. In het bijzonder welke makers recht hebben op de proportionele billijke vergoeding, en wanneer en van wie deze makers die vergoeding ontvangen.

Lees meer...
publicatie / 5 augustus 2015

Auteurscontractenrecht: wat verandert er voor de exploitant? (onredelijk bezwarende bepalingen)

Op 1 juli 2015 is het auteurscontractenrecht in werking getreden. De nieuwe regeling is opgenomen in de Auteurswet (Aw) en is ook van toepassing op de Wet op de naburige rechten (WNR). Door deze regeling is de positie van de maker versterkt ten opzichte van de exploitant. Het auteurscontractenrecht heeft daarom ook ingrijpende gevolgen voor exploitanten.

In deze blog bespreek ik welke bepalingen volgens de wet onredelijk bezwarend zijn en wat de gevolgen daarvan zijn.

Lees meer...
publicatie / 30 juli 2015

Auteurscontractenrecht: wat verandert er voor de exploitant? (de non-usus bepaling)

Op 1 juli 2015 is het auteurscontractenrecht in werking getreden. De nieuwe regeling is opgenomen in de Auteurswet (Aw) en is ook van toepassing op de Wet op de naburige rechten (WNR). Door deze regeling is de positie van de maker versterkt ten opzichte van de exploitant. Het auteurscontractenrecht heeft daarom ook ingrijpende gevolgen voor exploitanten.

In deze blog bespreek ik de wanneer en hoe de maker de overeenkomst kan beëindiging vanwege onvoldoende inspanning door de exploitant.

Lees meer...
publicatie / 20 juli 2015

Auteurscontractenrecht: wat verandert er voor de exploitant? (de aanvullende billijke vergoeding)

Op 1 juli 2015 is het auteurscontractenrecht in werking getreden. De nieuwe regeling is opgenomen in de Auteurswet (Aw) en is ook van toepassing op de Wet op de naburige rechten (WNR). Door deze regeling is de positie van de maker versterkt ten opzichte van de exploitant. Het auteurscontractenrecht heeft daarom ook ingrijpende gevolgen voor exploitanten.

In deze blog bespreek ik de omstandigheden waaronder de exploitant de maker een aanvullende billijke vergoeding verschuldigd is.

Lees meer...
publicatie / 15 juli 2015

Auteurscontractenrecht: wat verandert er voor de exploitant? (de billijke vergoeding)

Op 1 juli 2015 is het auteurscontractenrecht in werking getreden. De nieuwe regeling is opgenomen in de Auteurswet (Aw) en is ook van toepassing op de Wet op de naburige rechten (WNR). Door deze regeling is de positie van de maker versterkt ten opzichte van de exploitant. Het auteurscontractenrecht heeft daarom ook ingrijpende gevolgen voor exploitanten.

In deze blog bespreek ik de verplichting van de exploitant om de maker een 'billijke' vergoeding te betalen voor het verlenen van exploitatiebevoegdheden.

Lees meer...
publicatie / 10 juli 2015

Auteurscontractenrecht: wat verandert er voor de exploitant? (aktevereiste)

Op 1 juli 2015 is het auteurscontractenrecht in werking getreden. De nieuwe regeling is opgenomen in de Auteurswet (Aw) en is ook van toepassing op de Wet op de naburige rechten (WNR). Door deze regeling is de positie van de maker versterkt ten opzichte van de exploitant. Het auteurscontractenrecht heeft daarom ook ingrijpende gevolgen voor exploitanten.

In deze blog bespreek ik het schriftelijkheidsvereiste voor het maken van afspraken over exclusieve licentieverlening.

Lees meer...
publicatie / 30 juni 2015

Hoe zit het ook alweer met de Vrijheid van Panorama

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 17 juni 2015 / Computerworld.nl

Otto Volgenant in Computerworld.nl over Delfi

Extreme uitingen

Otto Volgenant, advocaat bij Boekx, nuanceert echter de impact van het arrest. "Het anonieme commentaar dat online werd gepubliceerd betrof 'hate speech' en fysieke bedreigingen. Het Europese Hof laat dat extreme karakter zwaar meewegen. Aan dat soort uitingen biedt het EVRM geen bescherming. Commerciële internetbedrijven kunnen erop worden aangesproken als ze de mogelijkheid bieden om anoniem dit soort uitingen te doen. Als een uitgever daar niet direct op ingrijpt dan kan die uitgever zelf aansprakelijk worden gehouden voor dat soort uitingen. De vrijheid van meningsuiting is niet bedoeld om dat soort onrechtmatige uitingen te beschermen", constateert Volgenant in een reactie aan Computerworld.

Toch kan dit wel de huidige status quo op zijn kop zetten. "Dit principe kan ook worden toegepast op de recente zaak tegen Facebook. Wanneer iemand anoniem een nepaccount aanmaakt bij Facebook en daar wraakporno op zet, dan kan Facebook daar aansprakelijk voor worden gesteld."

Niet voor fora, blogs en social media

Maar of die vlieger opgaat, moet nog blijken. Feit is dat het EHRM zelf expliciet stelt dat het vonnis niet slaat op fora, blogdiensten en social media. Maar die scheiding is alleen steeds meer aan het vervagen, waar het Hof toch vooral de perceptie heeft van een old school krantenredactie. Lees bijvoorbeeld de opinie van rechter Zupančič. Die wil anonieme reacties helemaal verbieden en verlangt weemoedig terug naar de tijd dat lezers nog 'brieven aan de redactie' schreven die pas werden gepubliceerd nadat de identiteit van de schrijver twee keer was gecheckt. Tja.

Maar dat is dus helemaal niet nodig, ook niet na dit vonnis. Volgenant: "Het Hof heeft de gevolgen voor de uitgever, Delfi, expliciet meegewogen. De veroordeling van Delfi tot betaling van een schadevergoeding stamt uit 2008. Sindsdien heeft Delfi zijn businessmodel niet gewijzigd. Het is nog steeds de populairste website om online commentaar te geven. En het aantal online reacties is sindsdien alleen maar gestegen. Delfi biedt nog steeds ruimte voor anonieme reacties. Die worden wel door een team van moderators in de gaten gehouden. Zo bezien vallen de gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting erg mee."

http://computerworld.nl/e-commerce/86532-paniek-sites-zijn-aansprakelijk-voor-anonieme-smaadreacties?utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+computerworldfeed+%28ComputerWorld%29 

publicatie / 16 juni 2015 / NRC

Volgenant op NRC.nl over arrest van Europees Hof inzake aansprakelijkheid van websites voor lezersreacties

Otto Volgenant, media-advocaat bij Boekx Advocaten die eerder bij mediaorganisaties steun zocht voor het verzoek tot heroverweging, zegt in een reactie op het arrest:

“Het hof heeft de gevolgen voor de uitgever expliciet meegewogen. De veroordeling tot betaling van een schadevergoeding stamt uit 2008. Sindsdien heeft de uitgever zijn businessmodel niet gewijzigd. Het is nog steeds de populairste website om online commentaar te geven. En het aantal online reacties is sindsdien alleen maar gestegen. Delfi biedt nog steeds ruimte voor anonieme reacties, al worden die wel door een team van moderators in de gaten gehouden. Zo bezien vallen de gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting erg mee. Als een uitgever ruimte biedt aan anonieme ‘hate speech’ en bedreigingen en daar niet direct op ingrijpt, dan kan die uitgever zelf aansprakelijk zijn voor dat soort uitingen. De vrijheid van meningsuiting is niet bedoeld om dat soort onrechtmatige uitingen te beschermen.”

http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/16/europees-hof-na-heroverweging-website-is-aansprakelijk-voor-lezersreacties/ 

Lees meer...
publicatie / 15 juni 2015 / Computerworld

Facebook is geen google

In een beschikking van de Amsterdamse rechtbank van 28 mei 2015 werd bepaald dat Facebook Nederland geen verantwoordelijke was in de zin van de Wet Bescherming persoonsgegevens. De verzoeker die kennelijk om inzage van bepaalde gegevens had verzocht, en daarvoor Facebook Nederland had aangesproken kreeg daarom nul op zijn rekest. 

Lees meer...
publicatie / 3 juni 2015

Boekx wint rechtszaak over merknaam “Roy Donders”

Roy Donders heeft zijn naam terug. De rechtbank in Breda heeft vandaag bepaald dat hij als enige de merknaam ‘Roy Donders’ mag deponeren. Die merknaam was zonder toestemming van Donders gedeponeerd door reclamebureau Janssen uit Waalwijk. Roy Donders werd in deze zaak bijgestaan door Diederik Stols van Boekx Advocaten.

Reclamebureau Janssen had in 2014 voorgesteld Roy tegen betaling te gaan helpen met de marketing van zijn kledinglijn en met zijn webwinkel. Roy had toen al een webwinkel en had de diensten van Janssen dus niet nodig. Kort daarna bleek dat Janssen ongevraagd de naam ‘Roy Donders’ had gedeponeerd bij het merkenbureau. De rechtbank heeft vandaag bepaald dat Janssen dat niet had mogen doen. Het is namelijk wettelijk verboden een merk te deponeren dat al door iemand anders gebruikt wordt. Zeker als het gaat om de naam van een bekende Nederlander.

Roy Donders: “Ik ben ontzettend blij dat ik mijn merknaam weer terug heb. Het is mijn eigen naam en die hoort gewoon bij mij! Gelukkig kan ik mijn aandacht nu weer richten op mijn theatertour. En ik ben druk bezig met het nieuwe seizoen van mijn reality-serie bij RTL5.”

Diederik Stols van Boekx Advocaten: “Dit vonnis is een mooie overwinning voor Roy. De rechter heeft ingezien dat de actie van Janssen juridisch absoluut niet door de beugel kan. Gelukkig is de merknaam weer terug waar die thuishoort: bij Roy Donders.”

Bekijk PDF
publicatie / juni 2015 / Marketing Rendement

Van inspiratie plots naar transpiratie

Een consument maakt kennis met uw product of dienst door uw reclameuiting. Het is daarom belangrijk om die reclame zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het gebruik van pakkende muziek zorgt ervoor dat een reclame bij het publiek blijft hangen en het draagt bij aan de aantrekkingskracht van uw product of dienst. Bij het uitkiezen van muziek is het verleidelijk om inspiratie te zoeken bij een bekende hit, omdat de aantrekkingskracht daarvan al bewezen is.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 1 mei 2015 / Villamedia

Persvrijheidsmonitor 2014

Net als ieder jaar scoort Nederland goed op de persvrijheidsranglijst. Op het punt van de journalistieke bronbescherming lopen we internationaal gezien echter nog altijd uit de pas. We hebben nog steeds geen wettelijke regeling. Najaar 2014 werd een wetsvoorstel openbaar. Maar na kritiek uit de mediabranche ligt het wetgevingsproces nu stil. Dit en meer in de Persvrijheidsmonitor over 2014.

https://www.villamedia.nl/artikel/journalistieke-bronbescherming-blijft-een-aandachtspunt

Bekijk PDF
publicatie / 1 mei 2015 / Advocatenblad

Volgenant in artikel 'Koppige overheid'

'Maar bronbescherming is er niet voor niets. Er zit een maatschappelijk belang achter, want je wilt als maatschappij dat bronnen zonder risico misstanden kunnen onthullen. Die misstanden zitten vaak bij de overheid zélf - dat is waar het spannend wordt, want die overheid wil niet dat het eigen falen naar buiten komt.'

Bekijk PDF
publicatie / 4 april 2015 / Advocatenblad

Otto Volgenant in artikel 'Facebook van de privacy'

"Stichting Privacy First verstrekt informatie, mengt zich in politieke debatten en is partij bij rechtszaken over privacy tegen de Staat. Denk aan het Paspoortproces, de zaak Burgers tegen Plasterk, de zaak tegen het invoeren van kentekenparkeren of het kort geding tegen de bewaarplicht telecommunicatie. Een andere speler in het privacyveld, Bits of Freedom, behartigt de belangen van internetters door zich sterk te maken voor de bescherming van persoonsgegevens. Bits of Freedom organiseert Privacy Cafés, lobbyt voor privacywetgeving, zet internetvrijheid op de kaart tijdens verkiezingen en vraagt met Big Brother Awards aandacht voor de grofste privacyschenders. Andere private privacyrechtorganisaties zijn..."

Bekijk PDF
publicatie / 4 april 2015 / Advocatenblad

Fulco Blokhuis in artikel 'Facebook van de privacy'

"Stichting Privacy First verstrekt informatie, mengt zich in politieke debatten en is partij bij rechtszaken over privacy tegen de Staat. Denk aan het Paspoortproces, de zaak Burgers tegen Plasterk, de zaak tegen het invoeren van kentekenparkeren of het kort geding tegen de bewaarplicht telecommunicatie. Een andere speler in het privacyveld, Bits of Freedom, behartigt de belangen van internetters door zich sterk te maken voor de bescherming van persoonsgegevens. Bits of Freedom organiseert Privacy Cafés, lobbyt voor privacywetgeving, zet internetvrijheid op de kaart tijdens verkiezingen en vraagt met Big Brother Awards aandacht voor de grofste privacyschenders. Andere private privacyrechtorganisaties zijn..."

Bekijk PDF
publicatie / 1 april 2015 / Villamedia

Otto Volgenant in artikel 'Hoge Raad haalt bronbescherming onderuit'

https://www.villamedia.nl/nieuws/bericht/hoge-raad-haalt-bronbescherming-onderuit/118645

Otto Volgenant van Boekx Advocaten: ‘Wanneer er geen enkele sanctie staat op het doorbreken van journalistieke bronbescherming, is dat een vrijbrief voor de overheid om journalisten af te luisteren om hun bronnen te achterhalen.’

‘Ik denk dat deze zaak aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg zal worden voorgelegd. Daar wordt het belang van bronbescherming wel onderkend.’

In vergelijkbare rechtszaken waarbij het OM onrechtmatig bewijs had vergaard, werd de zaak naar de prullenbak verwezen. In de ogen van Volgenant had dat in deze zaak ook het geval moeten zijn.

publicatie / 31 maart 2015 / Villamedia

Otto Volgenant in artikel 'Gestraft omdat ik journalist ben'

"Burgers mogen wel met drones de lucht in, maar journalisten niet. Commercieel gebruik is aan strenge regels en dure keuringen gebonden. Zorgt een proefproces voor journalistiek gebruik van drones voor een doorbraak?

Als fotojournalist Roel Dijkstra in juli 2013 in een Vlaardingse woonwijk even rondvliegt met zijn kleine drone, weet hij niet wat hem boven het hoofd hangt. ‘Ik liet de drone even aan een collega zien. Hij vloog maar 9 meter hoog en ik nam niks op.’ Maar op de locatie van het nieuws waarvoor hij ter plekke was, een moordzaak, houdt de politie die dag de pers op grote afstand. Een agent vertelt Dijkstra dat zijn drone niet mag. ‘Ik zou nog horen van de luchtvaartpolitie.’ Dat gebeurt ook: Dijkstra is in december 2014 uiteindelijk de eerste journalist die wordt veroordeeld voor gebruik van een drone: 1000 euro boete, waarvan 750 euro voorwaardelijk.

Dijkstra steeg met zijn drone op in de buurt van vliegveld Zestienhoven waar drones sowieso verboden zijn volgens de regeling Modelvliegen, maar hij werd mede veroordeeld omdat..."

https://www.villamedia.nl/magazine/artikel/gestraft-omdat-ikjournalist-ben/20861984-7ccb5f2b

publicatie / 3 december 2014

Hoe zit het ook alweer met... Sinterklaas en de rechter?

Het ‘Zwarte Piet-verbod’ heeft afgelopen jaar in het hele land voor verhitte discussies gezorgd. Er is zelfs een Zwarte Piet-wet voorgesteld die deze makker een juridische definitie moet geven. En Sinterklaas dan? Die komt er nu wat bekaaid vanaf. Toch heeft ook Sinterklaas zich juridisch niet onbetuigd gelaten.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / december 2014 / Mediaforum

Aanbevelingen van de Studiecommissie Journalistieke Bronbescherming

Otto Volgenant - Aanbevelingen van de Studiecommissie Journalistieke Bronbescherming in Mediaforum november/december 2014 26e jaargang, nummer 11/12

Bekijk PDF
publicatie / 7 november 2014

Hoe zit het ook alweer met spotprenten

Hoe zit het ook alweer met spotprenten en de vrijheid van meningsuiting? Het onderwerp mag zich verheugen in grote publieke belangstelling door het vonnis van de Maastrichtse Voorzieningenrechter van vrijdag 31 oktober 2014 over een spotprent waarin advocaat Hiddema als ‘louche’ werd aangeduid. Er is van vele kanten stevige kritiek op dit vonnis.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / november 2014 / Marketing Rendement

Dat is nou echt een plaatje!

Per 1 augustus 2014 heeft het Bureau voor Harmonisatie Binnen de Interne markt (BHIM) zijn beleid voor de registratie van beeldmerken aangescherpt. Mocht uw bedrijf overwegen om een beschrijvend logo te registreren: het begrip is ruimer dan u misschien denkt. Het gaat namelijk niet alleen om afbeeldingen, maar ook om afbeeldingen mét woordelementen, woordelementen op meer dan één regel en woordelementen in kleur. Wat is er veranderd in de toelating van beeldmerken?

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 22 oktober 2014

Aanbevelingen Studiecommissie Journalistieke Bronbescherming

Brief aan de vaste kamercommissies voor Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken

Bekijk PDF
publicatie / 25 september 2014 / De Nieuwe Reporter

9 vragen over het wetsvoorstel recht op bronbescherming

http://www.denieuwereporter.nl/2014/09/9-vragen-over-het-wetsvoorstel-recht-op-bronbescherming/

publicatie / 24 september 2014 / Het Parool

Journalist beschermd, tot op zekere hoogte

Een wetsvoorstel van minister Opstelten beschermt journalisten en hun geheime bronnen straks tegen pressie van politie en justitie. De symbolische waarde is groot, zegt media-advocaat Otto Volgenant, maar de wet kán uitgebreider.

Is het nodig, een verschoningsrecht voor journalisten? Om misstanden aan de kaak te stellen, zijn journalisten deels afhankelijk van mensen die bereid zijn geheime informatie te 'lekken'. Maar in de praktijk kan een onthullende publicatie die eruit voortkomt ('Corruptie binnen het ministerie van Justitie') leiden tot een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie. De journalist wordt dan opgeroepen om als getuige zijn bron bekend te maken. Omdat een journalist geen enkele wettelijke bescherming geniet, kan een weigering leiden tot een huiszoeking of zoektocht op de redactie. In een uiterst geval riskeert de journalist gijzeling in een politiecel.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 3 september 2014

Parodie: spanning tussen vrijheid van meningsuiting en auteursrecht

Het Hof van Justitie heeft vandaag geoordeeld over een vordering van de erven Vandersteen, die een politieke parodie gemaakt door Vlaams Belang willen verbieden. De voorpagina van het stripboek Suske en Wiske De Wilde Weldoener werd door Vlaams Belang geparodieerd – als voorpagina van een kalender – om hun politieke boodschap te uiten. Is dat toegestaan? Of kan dat met een beroep op het auteursrecht worden verboden?

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / augustus 2014 / Villamedia

Foto’s gepubliceerd op sociale media niet vogelvrij

Herpublicatie van een op sociale media geplaatste foto. Zonder toestemming. Zonder naamsvermelding. Zonder vergoeding. Het gebeurt iedere dag. Maar mag dat allemaal? Villamedia liet het uitzoeken. Het antwoord: meestal niet.

Hierover liep recent een van de meest spraakmakende zaken in Amerika. De fotograaf Daniel Morel uit Haïti won met succes een rechtszaak tegen fotopersbureaus Getty en AFP. In de rechtszaak ging het primair over de vraag of Morel afstand had gedaan van zijn auteursrechten, doordat hij foto’s op Twitter had geplaatst. Door het accepteren van de voorwaarden van Twitter en Twitpic heeft Morel die partijen immers een...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / augustus 2014 / Villamedia

Foto’s gepubliceerd op sociale media niet vogelvrij

Herpublicatie van een op sociale media geplaatste foto. Zonder toestemming. Zonder naamsvermelding. Zonder vergoeding. Het gebeurt iedere dag. Maar mag dat allemaal? Villamedia liet het uitzoeken. Het antwoord: meestal niet.

Hierover liep recent een van de meest spraakmakende zaken in Amerika. De fotograaf Daniel Morel uit Haïti won met succes een rechtszaak tegen fotopersbureaus Getty en AFP. In de rechtszaak ging het primair over de vraag of Morel afstand had gedaan van zijn auteursrechten, doordat hij foto’s op Twitter had geplaatst. Door het accepteren van de voorwaarden van Twitter en Twitpic heeft Morel die partijen immers een...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 25 juni 2014

Dixons handelt onrechtmatig door het gebruik van Van Persie in een reclame

Dixons: pas je WK-actie aan!

Silhouet van Van Persie

Dixons heeft een actie http://www.dixons.nl/windehelft waarmee ze aanhaakt bij het WK voetbal. Als Nederland het WK wint , krijgt de consument de helft van zijn a ankoopbedrag terug. Sympathiek, m aar bij de actie plaatst de elektronicawinkel een afbee lding die dir ect aan Van Persie doet denken; het silhouet van de prachtige kopgoal tegen Spanje . Mag dat? Nee.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / juni 2014 / Villamedia

Jurian van Groenendaal en Otto Volgenant in Villamedia over "het jatdebat" juni 2014

Mogen media elkaars nieuws zonder toestemming overnemen? Is bronvermelding altijd verplicht? Is een link naar het originele nieuwsbericht toegestaan? Villamedia vroeg de advocaten Jurian van Groenendaal en Otto Volgenant om het ‘jatten’ van nieuws eens langs de juridische meetlat te leggen.

Eerder dit voorjaar organiseerde de NVJ een debat over het overnemen van nieuws door andere media. Onder de omineuze titel ‘jatdebat’ werd een journalistieke discussie gevoerd over het (online) overnemen van andermans nieuws. De traditionele media beschuldigden de online concurrentie van diefstal: ‘Jullie stelen als de raven’. Marcel van Lingen, hoofdredacteur van het ANP, zette in een opinie...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / juni 2014 / Villamedia

Jurian van Groenendaal en Otto Volgenant in Villamedia over "het jatdebat" juni 2014

Mogen media elkaars nieuws zonder toestemming overnemen? Is bronvermelding altijd verplicht? Is een link naar het originele nieuwsbericht toegestaan? Villamedia vroeg de advocaten Jurian van Groenendaal en Otto Volgenant om het ‘jatten’ van nieuws eens langs de juridische meetlat te leggen.

Eerder dit voorjaar organiseerde de NVJ een debat over het overnemen van nieuws door andere media. Onder de omineuze titel ‘jatdebat’ werd een journalistieke discussie gevoerd over het (online) overnemen van andermans nieuws. De traditionele media beschuldigden de online concurrentie van diefstal: ‘Jullie stelen als de raven’. Marcel van Lingen, hoofdredacteur van het ANP, zette in een opinie...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 15 mei 2014 / villamedia.nl, boek9.nl en ie-forum.nl

Opinie van Jurian van Groenendaal en Otto Volgenant

Het Googlearrest : dreigt censuur? Of is het juist goed voor de journalistiek?

Jurian van Groenendaal en Otto Volgenant betogen dat het wel mee zal vallen met censuur. Het kan voor de journalistiek juist gunstig uitpakken

Op 13 mei 2014 heeft h et Hof van Justitie een spraakmakende uitspraak gedaan. Individuele burgers hebben het recht om voortaan bepaalde zoekresultaten niet meer te laten terugkomen wanneer op hun naam gezocht wordt in de Google-zoekmachine. Het geeft burgers stevig gereedschap in handen om hun ‘recht om vergeten te worden’ te effectueren. Hoe gaat dit voor de journalistiek uitpakken? Ligt censuur op de loer? Wie dat vreest, heeft het arrest niet goed gelezen. Voor heilige verontwaardiging is...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 15 mei 2014 / villamedia.nl, boek9.nl en ie-forum.nl

Opinie van Jurian van Groenendaal en Otto Volgenant

Het Googlearrest : dreigt censuur? Of is het juist goed voor de journalistiek?

Jurian van Groenendaal en Otto Volgenant betogen dat het wel mee zal vallen met censuur. Het kan voor de journalistiek juist gunstig uitpakken

Op 13 mei 2014 heeft h et Hof van Justitie een spraakmakende uitspraak gedaan. Individuele burgers hebben het recht om voortaan bepaalde zoekresultaten niet meer te laten terugkomen wanneer op hun naam gezocht wordt in de Google-zoekmachine. Het geeft burgers stevig gereedschap in handen om hun ‘recht om vergeten te worden’ te effectueren. Hoe gaat dit voor de journalistiek uitpakken? Ligt censuur op de loer? Wie dat vreest, heeft het arrest niet goed gelezen. Voor heilige verontwaardiging is...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / mei 2014 / Villamedia

Persvrijheidsmonitor 2013 door Otto Volgenant en prof. Gerard Schuijt

Nederland scoort jaar in jaar uit goed in internationale persvrijheidsranglijsten. Toch was 2013 geen jubeljaar. 2013 was vooral het jaar waarin bekend werd dat de overheid onder het mom van terrorismebestrijding op zeer grote schaal informatie verzamelt over burgers. Ook in Nederland. En dat treft ook journalisten.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / mei 2014

Otto Volgenant en Matthijs Kaaks in Mediaforum nr. 12 'A/B&W Rotterdam'

Bekijk PDF
publicatie / mei 2014

Otto Volgenant en Matthijs Kaaks in Mediaforum nr. 12 'A/B&W Rotterdam'

Bekijk PDF
publicatie / 28 april 2014 / Boek9 en Villamedia

Drones en journalisten : het nieuws wacht niet

Journalisten willen drones gebruiken. Bijvoorbeeld om opnamen te maken van een groot snelwegongeluk, van een fabrieksterrein na een ontploffing, of van een dijkdoorbraak. Van de volgende Elfstedentocht kan verslag worden gedaan met een drone die boven een weiland langs het parcours hangt, op veilige afstand van het publiek. Nieuwswaardige situaties waarbij de journalist zelf niet dichtbij kan komen. De BBC werkt al enige tijd met drones. Anders dan in ons omringende landen kunnen journalisten op dit moment in Nederland echter geen drones gebruiken voor nieuwsgaring. De huidige regelgeving – die in 2013 is vastgesteld – maakt journalistiek gebruik van drones onmogelijk. Een particulier mag momenteel zonder overheidsbemoeienis met een drone opnamen maken. Maar een professionele journalist mag dat niet doen zonder een weken tevoren aangevraagde ontheffing en voorafgaande meldingen aan diverse overheidsinstanties.

Privacy
Het gebruik van drones voor het maken van opnamen ligt in het verlengde van het maken van opnamen vanuit een hoog gebouw, vanuit een helikopter, vanuit een vliegtuigje, vanuit een hoogwerker of met een uitschuif-statief waarmee een camera ruimschoots boven het maaiveld kan komen. Naar aanleiding van een motie heeft...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / februari 2014 / Mediaforum

De resultaten van de VMC/Mediaforum enquete

Bekijk PDF
publicatie / december 2013

Het auteursrecht biedt geen bescherming aan formats

De afgelopen maanden zijn er drie uitspraken gewe zen over de auteursrechtelijke beschermingsomvang van een format. Het betreft drie zaken waarbij een professionele partij een idee van een ander gebruikt e om een eigen product op de markt te brengen. De zaak tussen producent Red Arrow en SBS omtrent het format ‘ Marriage at first sight ’ had ook in dit overzicht gepast, als er in die zaak een beroep zou zijn gedaan op het auteursrecht. Zoals gebruikelijk in alle formatzaken kwamen de eisende rechthebbenden met lege handen thuis. Deze uitspraken onderstrepen nog eens de idea - expression dichotomy: het auteursrecht beschermt geen ideeën als zodanig, maar alleen de oorspronke lijke uitdrukkingswijze ervan. Dit beginsel is overigens ouder dan de Berner Conventie. Bij twee uitspraken van de rechtbank Den Haag wordt nog de interessante vraag...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / december 2013 / Marketing Rendement

Geen worstelpartij met illegale namaak

De 3D-printer is in opkomst. Als u de hype wilt geloven, zal met die techniek het namaken van een object een fluitje van een cent zijn. Kenners hebben het zelfs over een derde industriele revolutie. De verwachting is dat ontwerpers en producenten zullen worstelen met illegale namaak zodra de 3D-printer de zolderkamer binnendringt. Tot welke juridische en praktische gevolgen zal dat leiden en hoe beschermt u uw product daartegen? Een preventief plan van aanpak helpt.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 15 november 2013

Vip's in het wild: things got wild

Bijdrage aan de bundel ’25 jaar Mediaforum – Een vooruitblik door de achteruitkijkspiegel, 25 jaar rechtspraak media- en communicatierecht’, Otto Cramwinckel Uitgever, 2013

De Von Hannover-arresten van het EHRM

Het EHRM heeft de afgelopen jaren in een aantal principiële arresten de grenzen afgebakend voor de roddelpers. Vip’s zijn niet vogelvrij, ook niet als ze zicht in het openbaar, gewoon in het wild, vertonen. Twee grondrechten staan lijnrecht tegenover elkaar. Bescherming van het privéleven tegenover persvrijheid. Maar is de fair balance die het EHRM voorschrijft die de afweging hiervan niet allang ingehaald doordat alles wat in het openbaar gebeurt direct op internet staat?

Bekijk PDF
publicatie / 2 oktober 2013

Het bodem kort geding en de perspraktijk

Een bijdrage aan de bundel “Bodem kort geding”, die is verschenen ter gelegenheid van het afscheid van mr. Sjoukje Rullmann, oktober 2013.

Geschillen over vermeend onrechtmatige publicaties en uitzendingen worden veelal door middel van een voorlopige voorziening beslist. Na een kort geding volgt in de praktijk vaak geen hoger beroep, en de uitspraak in kort geding geeft aldus een ‘definitieve’ beslissing tussen partijen. En wanneer er wel hoger beroep van een voorlopige voorziening wordt ingesteld, soms gevolgd door cassatie, wordt meestal niet daarnaast ook een bodemprocedure ingesteld. De Hoge Raad doet in kort geding regelmatig principiële uitspraken. De rol van de Voorzieningenrechter in perszaken is daarom zeer groot.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / oktober 2013 / Marketing Rendement

Twitteraccount opeisen

Tweeten uit naam van het bedrijf kent een vervelende keerzijde. Als u uit dienst gaat, kan er discussie ontstaan over het ‘eigendom’ van het account en de volgers die u heeft verzameld. Want mag u zomaar het account meenemen, blijft het van de baas of is Twitter misschien de eigenaar?

Vroeger was het voor een werknemer duidelijk dat hij na het inleveren van zijn ontslagbrief geen contact meer mocht hebben met relaties. Dat stond immers meestal in de arbeidsovereenkomst. De intrede van social media heeft ervoor gezorgd dat dit soort zaken niet meer zo zwart-wit zijn. Zo kan er behoorlijk worden geruzied over het twitteraccount. De werkgever en de werknemer kunnen allebei...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 9 mei 2013

U heeft niet gewonnen

In welk Europees land stroomt de rivier de Taag? Een blik op de landkaart leert dat de antwoorden Portugal en Spanje allebei correct zijn. De Taag ontspringt in het midden van Spanje, en mondt uit in zee bij Lissabon. Tijdens de voorronde van de Achmea Kennisquiz in Friesland wordt de finaleronde gespeeld tussen drie brugklassers: Obe, Yordi en Sense. Hun antwoorden zijn Polen (Obe), Spanje (Yordi) en Tsjechië (Sense). De computer gaf vervolgens als enige juiste antwoord: Portugal.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / mei 2013 / Marketing Rendement

Patentschending

Jippie! Uw nieuwste product is van de lopende band gerold en dat viert u met een leuke introductie-actie. Maar nog tijdens de looptijd arriveert er een aangetekende brief. Uw bedrijf wordt beschuldigd van inbreuk op andermans octrooi. U bent zich van geen kwaad bewust, maar zult moeten achterhalen of de claim wel terecht is. En uiteindelijk wilt u natuurlijk gewoon voorkomen dat u in een kostbare en bewerkelijke octrooizaak terechtkomt. Wat kunt u doen om dat te vermijden?

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 7 maart 2013

Ruime uitleg journalistieke bronbescherming door Hoge Raad

Een gemeenteraadslid van de gemeente Arcen en Velden wordt door mede-bewoners van het appartementencomplex waar hij woont als ‘psychologisch terrorist’ betiteld. Dagblad De Limburger zet dat in de krant. Het gemeenteraadslid spant een procedure aan tegen het dagblad en de betrokken journalisten. Hij vordert van hen vergoeding van zijn immateriële schade ad € 10.000,=. Hij voelt zich door de betiteling ‘psychologisch terrorist’ in zijn persoonlijke integriteit aangetast.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 6 december 2012 / Tijdschrift voor Internetrecht

Zorgplichten van ISP gedeeltelijk nader ingevuld

Annotatie bij rechtbank ’s-Gravenhage 24 oktober 2012, (Brein vs XS n etworks), IEPT20121024

In 2012 voerde BREIN met succes een bodemprocedure tegen de hoster XS Networks B.V. die weigerde om de hosting van torrentsite Sumotorrent.com te staken en de identificerende gegevens van de houders van Sumotorrent bekend te maken. XS Networks had al sinds 2008 incidenteel contact met BREIN over Sumotorrent, maar haalde de site pas na sommatie en dagvaarding op 31 januari 2012 offline. Eeen dag later staakte XS Networks haar activiteiten. De rechtbank verbood XS Networks om de site te hosten, gebood XS Networks om de identificerende gegevens te overleggen én veroordeelde de hoster om schade te voldoen die Buma/Stemra leed, mede doordat XS Networks niet tijdig onrechtmatige activiteiten via haar netwerk blokkeerde. Feitelijk heeft de procedure...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 18 september 2012

Update journalistieke bronbescherming

Bescherming van journalisten tegen ‘ingrijpen’ door de overheid, dat vaak gericht is op het achterhalen van hun bronnen, is een onderwerp in beweging. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / juni 2012 / Marketing Rendement

Auteursrechtorganisaties

Wanneer u marketingprofessional bent, bent u ook gewend te letten op de auteursrechten die op bepaald materiaal rusten. U krijgt immers te maken met een veelheid aan audio, video, documenten en media; het wachtmuziekje voor de klantenservice, beeld voor in de folders en een leuke video op de website. Maar weet u ook welke organisaties verantwoordelijk zijn voor het innen van al die verschillende rechten?

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / juni 2012 / Tijdschrift voor Internetrecht

Kritische kanttekeningen bij conservatoire beslagen op software ex art. 28 Aw

Steeds vaker vragen rechthebbenden toestemming om beslag te leggen op inbreukmakende software die bij een derde staat; bijvoorbeeld een server met inbreukmakende p2p software, een gameserver of een website van een ondernemer verwikkeld in een conflict, waarbij in alle gevallen de server bij een hostingprovider staat. Bij het leggen van het beslag gaat een website tijdelijk uit de lucht en is er sprake van bijvangst (materiaal waarop volgens het verlof geen beslag kan worden gelegd). De beslagsyllabus (v 2011) 1 schrijft voor dat er geen gelijktijdig conservatoir bewijsbeslag (art. 1019b-1019d Rv) en/of beslag tot afgifte bij derden (28 Auteurswet) gelegd kan worden. Toch is dit vaak wel het geval. Daarnaast wordt een beslag ex art. 28 Aw ook gebruikt om de waarborgen van het bewijsbeslag omtrent privacy te omzeilen. Al met al genoeg redenen om de beslagpraktijk ex art. 28 Aw eens goed tegen het licht te houden. In dit artikel zullen diverse vragen worden behandeld die een beslaglegger en Voorzieningenrechter (zouden) moeten beantwoorden om eventueel tot een rechtsgeldig beslag ex art. 28 Aw te kunnen komen; vragen over jurisdictie en toepasselijk recht, de vraag of...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / mei 2012 / Marketing Rendement

EHBO bij patentschending

Het kan u zomaar gebeuren: er valt een brief op de mat waarin uw bedrijf beschuldigd wordt van inbreuk op een octrooi, ook wel aangeduid als patentschending. Wat nu? Had het octrooi wel verleend mogen worden? Professionele hulp inschakelen van een octrooigemachtigde is een goede eerste stap. Wat kunt u verder doen? Het laatste wat u wilt, is in een dure en bewerkelijke octrooizaak terechtkomen.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 12 april 2012 / Mediaforum

Journalistieke bronbescherming

Journalistieke bronbescherming is in Nederland nog steeds niet wettelijk verankerd. Op basis van het Autoweek-arrest van het EHRM van 14 september 2010 is het noodzakelijk dat de toepassing van een dwangmiddel waardoor bronnen kunnen worden onthuld altijd voorafgaand door de rechter wordt getoetst. Daar is een wetswijziging voor nodig.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 9 april 2012 / Computerrecht

Annotatie bij Gerechtshof ’s-Gravenhage Innoweb/Wegener

Bekijk PDF
publicatie / 29 maart 2012

Geen bescherming voor vluchtgegevens Ryanair

PR Aviation biedt op haar websites wegolo.com en wegolo.nl consumenten de mogelijkheid vluchtgegevens te zoeken en prijzen van vluchten te vergelijken. Naast dit zoeksysteem biedt PR Aviation de klant de mogelijkheid de gevonden vlucht met haar bemiddeling te boeken. Ryanair maakt bezwaar tegen het gebruik van haar vluchtgegevens door PR Aviation, en beroept zich op het databankenrecht en de auteursrechtelijke geschriftenbescherming en stelt dat PR Aviation onrechtmatig handelt. De Rechtbank had de vorderingen van Ryanair in juli 2010 toegewezen op grond van de geschriftenbescherming. In hoger beroep loopt het anders.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / maart 2012 / Marketing Rendement

Octrooi beschermen

Het kan iedereen overkomen: op een dag doe je een geweldige uitvinding. Je bedenkt iets wat nog nooit iemand anders bedacht heeft. De bekende post-it memo’s bijvoorbeeld. Of het kantelende scherm op een mobiele telefoon. Op zo’n moment kun je een patent aanvragen, ook wel aangeduid als octrooi. Dat octrooi is twintig jaar geldig. Grote bedrijven als Philips leven ervan, maar ook middelgrote bedrijven kunnen veel voordeel hebben van een octrooi.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 28 februari 2012

Nieuwe Aanwijzing toepassing dwangmiddelen tegen journalisten per 1 maart 2012 van kracht

Journalistieke bronbescherming is in Nederland nog steeds niet wettelijk verankerd, terwijl dat op basis van het Autoweek-arrest van het EHRM uit september 2010 wél noodzakelijk is. Het Openbaar Ministerie geeft zelf invulling aan de wijze waarop dwangmiddelen in de praktijk worden toegepast op journalisten. Het College van procureurs-generaal heeft recent de tekst van haar ‘Aanwijzing toepassing dwangmiddelen tegen journalisten’ aangepast. De nieuwe tekst is hier te vinden. Per 1 maart 2012 geldt deze regeling voor elke Officier van Justitie die van plan is een dwangmiddel tegen een journalist toe te passen. Denk hierbij aan het afluisteren en volgen van journalisten, huiszoekingen op redacties en het inbeslagnemen van journalistiek materiaal. Deze nieuwe Aanwijzing is een verbetering van de positie van journalisten.

publicatie / 2 februari 2012

Adwords/Tempur: de stand van zaken

Tempur voert regelmatig rechtszaken tegen concurrenten die de aanduiding ‘Tempur’ gebruiken in hun reclamecampagnes. Wanneer een concurrent het adword ‘Tempur’ koopt bij Google verschijnen advertenties en banners van die concurrent boven en naast de gewone zoekresultaten als bij Google wordt gezocht op de zoekterm ‘Tempur’. Mag dat? Welke omstandigheden spelen daarbij een rol?

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 11 januari 2012

Ziggo en XS4ALL moeten toegang tot The Pirate Bay blokkeren

Bespreking van het vonnis van de Rechtbank Den Haag van 11 januari 2012 in de zaak BREIN/Ziggo - XS4ALL

In 2010 probeerde BREIN in kort geding Ziggo en XS4ALL te verplichten om de toegang tot The Pirate Bay te blokkeren. Die vordering werd toen in kort geding afgewezen en BREIN stond met lege handen, ondanks het feit dat de website van The Pirate Bay in Nederland verboden was. Een kritisch bericht van mijn hand over de uitkomst van dat kort geding vonnis staat hier. Tegen The Pirate Bay is een aantal vonnissen gewezen, zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk, in Nederland en in het buitenland. The Pirate Bay eerbiedigt die vonnissen niet maar gaat gewoon door met de handelingen die door de rechter verboden zijn. In deze bodemprocedure tegen Ziggo en XS4ALL heeft BREIN nu wel succes (vonnis hier). De Rechtbank veroordeelt Ziggo en XS4ALL om voor hun klanten de toegang te blokkeren tot de vele domeinnamen en IP-adressen via welke The Pirate Bay opereert. En als The Pirate Bay in de toekomst andere...

Bekijk PDF Lees meer...
column / 16 december 2011 / Advocatenblad

'Flappie'

Eerst dacht ik dat het telefoontje van Dion Graus een grap was. Iedereen kan wel zeggen dat hij Graus is. Maar zijn verzoek of ik als advocaat wilde optreden voor olifant Radza in Emmen klonk authentiek en een dag later zat hij bij me aan tafel – krachtens mondelinge last, vertelde hij. Met Radza had hij een bijzonder lijntje. Door de vermaledijde gracht om het olifantenverblijf had de lieve mannetjesputter ernstig letsel opgelopen. Ik besprak met Dion de kansen van een vordering wegens gebrekkige...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 29 november 2011

Reparatiewet is in de Eerste Kamer aangehouden

Per 1 december 2011 treedt de Wet stilzwijgende verlenging en opzegtermijn bij lidmaatschappen, abonnementen en overige overeenkomsten (kamerstuk 30 520) in werking. Heel kort samengevat mogen abonnementen op kranten en tijdschriften een initiële duur hebben van maximaal 1 jaar, en steeds stilzwijgend worden verlengd voor maximaal drie maanden, waarbij het alternatief is dat een abonnement voor onbepaalde tijd met een opzegtermijn van 1 maand wordt afgesloten. Er zijn nog flink wat specifieke regels voor...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 28 november 2011 / Twittermania.nl

Kan je werkgever je Twitteraccount opeisen?

Amerikanen zijn dol op het voeren van rechtszaken. Vandaar dat je er op iedere straathoek wel een advocatenkantoor vindt. Het heeft dus niet lang geduurd voordat ook Twitterberichten het onderwerp van een rechtszaak werden. Begin 2011 kreeg Courtney Love het bijvoorbeeld aan de stok met een designer. Ze had die ontwerper op Twitter zwartgemaakt; in feite dus gewoon een klassieke smaadzaak, maar dan in 140 tekens. In maart werd de zaak geschikt voor het bescheiden bedrag van 430.000 dollar. Niet meer doen Courtney!

Veel spannender is de vraag of een Twitteraccount...

Lees meer...
column / 4 november 2011 / Advocatenblad

'Letter of Comfort'

Advocaten schrijven meestal brieven waar derden een ongemakkelijk gevoel van krijgen. Letters of discomfort zou je kunnen zeggen. Ik vroeg me daarom af of ik ooit een letter of comfort had geschreven. Natuurlijk, we schrijven tal van geruststellende brieven aan cliënten, vaak naar aanleiding van een letter of discomfort van een wederpartij. Soms brieven waarmee een cliënt wappert met de woorden: ‘Mijn advocaat zegt dat het kan’. En er zijn advocaten die daar legal opinion boven zetten, wat in de praktijk niet zonder risico is, zo weten we uit het Rotterdamse havenschandaal. Maar een brief om onbekende derden een behaaglijk gevoel te geven? Om daarmee voor de cliënt potentiële klanten over de streep te trekken? Voor het schrijven van zo'n brief...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / oktober 2011 / Office Rendement

Sociaal aan banden; regels over sociale media

Bekijk PDF
column / 23 september 2011 / Advocatenblad

'Entreegeld voor Henk en Ingrid'

Zou het helpen, de betoging van 500 advocaten in Den Haag vorige week, de petitie tegen verhoging van de griffierechten? Ik vrees van niet. De rechterlijke macht is al in 2002 een rechtsbedrijf geworden. Een vonnis is zijn eindproduct , de justitiabelen zijn rechtsconsumenten. En een rechtsbedrijf moet kostendekkend zijn. Sterker nog, een bescheiden winst op deze overheidsdienst zou de komende jaren mooi meegenomen zijn. De economische benadering heeft van het recht een schaars goed gemaakt. De overheid wil het recht nu enkel wat schaarser maken. Rechters zijn tegen de verhoging van...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 13 september 2011

Ruim baan voor Nijntje-parodie

Bespreking van het arrest van het Gerechtshof Amsterdam van 13 september 2011, LJN BS 7825

In een principiële zaak heeft het Gerechtshof Amsterdam op 13 september 2011 geoordeeld dat Nijntje-parodieën zijn toegestaan. Het gaat onder meer om deze parodie: Eerder stond de kort geding rechter al vijf van de zeven voorgelegde prenten toe. Het Hof trekt de grenzen nog ruimer: alle plaatjes waartegen Dick Bruna en zijn bedrijf Mercis bezwaar maakten kunnen volgens de rechter door de beugel. Het plaatje hierboven (‘nijn-eleven’) was op basis van het vonnis van de kort geding rechter uit 2009 niet toegestaan, maar het Hof oordeelt nu dat ook deze parodie een kennelijk humoristische en ironiserende bedoeling heeft. Het is niet nodig dat iedereen...

Bekijk PDF Lees meer...
column / 1 juli 2011 / Advocatenblad

'IJdelheid is een TBS’er die soms ontsnapt'

Ik belde Marcel van Oosten op zijn 06 voor een aardig citaat in deze column, enkele dagen na de uitspraak. Het is fijn dat rechters daar tegenwoordig wat gemakkelijker in zijn geworden. Niet allemaal, want Jan Moors wilde niets zeggen toen ik hem vroeg wat hij van het vonnis vond. Marcel daarentegen klonk tamelijk opgewekt en praatte honderduit. ‘Ik zit al op de camping en wilde er net wat over twitteren’, zei hij. ‘Gewoon een geintje ter relativering.’ ‘Maar wat vind je er nu echt van?’ Marcel was even stil en schraapte zijn keel. ‘Eigenlijk was het een geniaal theaterstuk. Weliswaar wat zwaar gesubsidieerd, maar toch. We hebben laten zien dat...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 10 juni 2011

Cozzmoss: schadevergoeding bij publicatie van een artikel op een website

Cozzmoss treedt op tegen het zonder toestemming op je eigen website plaatsen van een kranten- of tijdschriftartikel. Daarover is inmiddels een aantal malen geprocedeerd, waarbij vooral de hoogte van de schadevergoeding interessant is. Een overzicht van de stand van zaken.

Cozzmoss gaat namens een groot aantal Nederlandse uitgevers achter internetinbreuken aan. Wie een artikel op zijn website plaatst zonder toestemming van de rechthebbendekan rekenen op een sommatiebrief van Cozzmoss, waarin aanspraak wordt gemaakt op...

Bekijk PDF Lees meer...
column / 20 mei 2011 / Advocatenblad

'Versukkeling'

Advocaat Eric Thomas uit Breda liet zich in november 2009 tijdens een getuigenverhoor zachtjes het woord ‘sukkel’ ontvallen. Hij doelde daarmee op de financieel rechercheur O, die prompt aangifte deed van belediging. Op 3 mei jl. oordeelde het Gerechtshof Den Bosch in een art. 12 Sv-procedure dat het OM tot vervolging dient over te gaan (zie LJN: BQ3626). Zeker is dat deze inspirerende zaak een bijzondere vermelding zal krijgen in de rechtsgeleerde literatuur onder de naam ‘sukkelproces’. In de literatuur is de onbedwingbare aanvechting van onze confrère Thomas mooi beschreven door Alberto Moravia in zijn Conti Romani. Een oudere kelner kan na jarenlange professionele onbewogenheid zijn ergernis over de klanten in zijn restaurant niet meer beheersen. Aanvankelijk mompelt hij binnensmonds zijn commentaar, tot hij een...

Bekijk PDF Lees meer...
column / 8 april 2011 / Advocatenblad

'De Opsta-regel'

Ik had me zo verheugd op de Opsta- regel voor advocaten. En nu gaat het toch niet door. Advocaten zullen niet wettelijk worden verplicht om op te staan voor rechters. Het is ook sneu voor de cursusmanagers van Kluwer die al een leergang Recht en Respect op de plank hadden liggen. Ze hadden mij recent nog benaderd om een blokuur te wijden aan de cursus Actualiteiten R&R, gedoteerd met vier opleidingspunten. Het door mij aangedragen onderdeel was de Sta op – competitie. Een soort omgekeerde stoelendans: een verklede magistraat valt onverhoeds een zaaltje binnen en...

Bekijk PDF Lees meer...
column / 25 februari 2011 / Advocatenblad

'De lekkende rechter'

En nu hebben we dus ook de lekkende rechter. Mr. Harbert Schimmel uit Zwolle ligt onder vuur omdat hij op verzoek het strafblad had gelicht van de Koerdische vriend van de dochter van zijn bezorgde buren. Deze vriend bleek vuurwapengevaarlijk en gewelddadig. Dat had de rechter eigenlijk niet mogen vertellen, daar is iedereen het wel over eens. Enkele advocaten haastten zich om hun heilige verontwaardiging te uiten. Er is inmiddels aangifte gedaan, de rechter is vervolgens hangende officieel onderzoek geschorst. Laten we, voordat we mr. Schimmel de maat nemen, naar de sympathieke kant van deze rechter kijken. Wie zou hem niet wensen als buurman, wanneer dochterlief door een archetype loverboy is geschaakt? En wie zou niet bij hem te rade gaan? Bedenk daarbij dat...

Bekijk PDF Lees meer...
column / 14 januari 2011 / Advocatenblad

'Vuile was van Korvinus'

We hadden al even niet van Cees Korvinus gehoord. Sinds de opmerkelijke overstap van strafpleiter naar VARA-voorzitter, miste ik zijn doodgemoedereerde commentaar in schokkende strafzaken op tv. Zijn cliënt op de achtergrond dikwijls afgebeeld met zwarte balk. Hij kon dat goed. Glashard kon hij met een betrokken gezicht verklaren dat zijn cliënt geen drugsbaron genoemd mocht worden. Hij was immers niet – nog niet – veroordeeld! Die gave, die ook wel charisma wordt genoemd, is voor een strafadvocaat een belangrijke kwaliteit. Hij maakt klein wat is opgeblazen. Weet bloedige ernst soms om te buigen naar alledaagse onschuld. Strafpleiters schreeuwen niet moord en brand. Integendeel...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / december 2010 / Computerrecht

Noot bij arresten van het Hof van Justitie van 23 maart 2010 en 8 juli 2010

Bekijk PDF
publicatie / oktober 2010 / Marketing Rendement

Wat mag er allemaal op Twitter? Misbruik al geregeld

Toen Twitter in 2006 werd opgericht, leek het niet meer dan een speeltje voor internetfanatici. Dat soort speeltjes hadden we vaker gezien. Wie herinnert zich nog Second Life, bijvoorbeeld? Anders dan Second Life is Twitter inmiddels niet meer weg te denken als razendsnel nieuwsmedium én als Pr-instrument. En nu Twitter steeds meer mainstream wordt, komt er langzaam een discussie op gang over de juridische implicaties.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / september 2010 / Marketing Rendement

Lukraak sprokkelen niet de oplossing

Bekijk PDF
publicatie / 30 augustus 2010

Uitspraak kort geding Brein vs. Ziggo/XS4ALL: geen blokkering The Pirate Bay

Bespreking van het vonnis Brein vs. Ziggo/XS4ALL van 19 juli 2010

Op 19 juli 2010 wees de Rechtbank Den Haag vonnis in het kort geding dat Brein aanhangig had gemaakt tegen Ziggo. Brein eiste dat Ziggo The Pirate Bay afsluit voor haar abonnees. De kort geding rechter wijst deze vordering af, met een opmerkelijke redenering en daarom een mijns inziens onjuiste uitkomst.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / augustus 2010 / Mediaforum

De FIFA, het IOC en het EVRM

Bekijk PDF
publicatie / 1 juli 2010 / Adformatie, nr. 26-27

In Nederland mag je alles dragen

In Nederland mag je alles dragen wat je wilt, zolang er geen beperkende voorwaarden bij de toegangsbewijzen zijn, stellen Otto Volgenant en Annemieke Kappert naar aanleiding van de opschudding rondom de Baviaria Dutch Dress tijdens het WK in Zuid-Afrika.

Bekijk PDF
publicatie / juni 2010 / Tijdschrijft voor Internetrecht nr. 3

Annotatie bij Google/Adwords HvJEU

In deze annotatie staat Otto Volgenant stil bij de merkenrechtelijke aspecten, en wat uitgebreider bij de vraag of Google een beroep kan doen op de aansprakelijkheidsuitsluiting die op grond van de E-Commerce richtlijn (2000/31) geldt voor internet hosting providers. Google biedt tegen betaling adwords aan en bij de resultaten van een zoekvraag op zo’n adword wordt een advertentie (een ‘gesponsorde link’) in beeld gebracht. Louis Vuitton en andere merkhouders hadden Google in Frankrijk gedagvaard in verband met het aan derden verkopen van adwords, en de Franse rechter oordeelde daarop dat Google inbreuk maakte op de rechten van de merkhouders.

Bekijk PDF
publicatie / 2 april 2010

Google maakt geen merkinbreuk met adwords Louis Vuitton

Bespreking van het langverwachte arrest van het Hof van Justitie van 23 maart 2010 in de zaak over Google adwords.

Het Hof van Justitie heeft op 23 maart 2010 een langverwacht arrest gewezen naar aanleiding van door de Franse rechter gestelde prejudiciële vragen. Google biedt tegen betaling adwords aan en bij de resultaten van een zoekvraag op zo’n adword wordt een advertentie (een ‘gesponsorde link’) in beeld gebracht. Louis Vuitton en andere merkhouders hadden Google in Frankrijk gedagvaard in verband met het aan derden verkopen van adwords, en de Franse rechter oordeelde daarop dat Google inbreuk maakte op de rechten van de merkhouders Het Europese Hof van Justitie legt het risico bij de adverteerder die een adword van Google heeft gekocht. Google zelf is in beginsel niet aansprakelijk voor...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / april 2010 / Marketing Rendement

Aanhaken bij het WK voetbal: mag dat?

In juni is het weer zover: het WK voetbal in zuid-afrika. n og even en we hebben het over niets anders meer. Iedereen zit gezellig thuis, op het werk of in de kroeg samen naar het n ederlands elftal te kijken. d at lijkt een mooie gelegenheid voor u om een leuke marketingactie op te zetten. m aar dan zult u eerst moeten weten wat, juridisch gezien, wel en niet mag rond het WK. e n zijn de ‘officiële’ rechten eigenlijk wel allemaal geldig?

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / april 2010

Fulco Blokhuis op Boek 9: noot onder vonnis café Bolle Jan

Beschermingsomvang van cafénamen

De beschermingsomvang van merken in de horeca blijk t de laatste tijd beperkt. Waar in 2007 Bistro Tante Pietje uit Den Bosch zich nog met succes kon verzetten tegen Tante Pietje uit Beverwijk (op grond van handelsnaamoverwegingen ondanks een afstand van 110 km) 1 , hebben etablissement Einstein 2 en café Bolle Jan 3 allebei bot gevangen, toen zij hun concurrenten in andere regio’s hun naam wilden doen wijzigen. Bij alle vonnissen kan j e vraagtekens zetten bij de motivering. Café Bolle J an kan zich niet verzetten tegen après skihut Bolle Ja n. Het café is eigendom van Nancy Froger en zij heeft drie woordmerken CAFÉ BOLLE JAN, BOLLE JAN TV en DE BOLLE JAN SHOW gedeponeerd. Froger beriep zich ondermeer op 2.20 lid 1 sub b en c BVIE alsmede artikel 5 Handelsnaamwet.

Allereerst overweegt de rechter (in 4.1) dat enkel op het onderscheidende element “bolle jan” gelet moet worden. “café”, “tv” en “show” zijn immers zui ver beschrijvend. Hetzelfde geldt voor...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / februari 2010 / Computerrecht

Noot bij kort geding vonnis Rechtbank Amsterdam 1 oktober 2009 (databankenrecht)

Travelport exploiteert een luchtvaart-reserveringssysteem, waaruit IATA gegevens ontvangt. Zowel Travelport als IATA ontwikkelen op basis van dezelfde brongegevens ‘business intelligence’ producten ten behoeve van luchtvaartmaatschappijen. Travelport wil met een beroep op het databankenrecht een verbod opleggen aan IATA. In kort geding wordt die vordering afgewezen.

Bekijk PDF
publicatie / oktober 2009 / Mediaforum

Kroniek Persrecht 2006-2009

Zijn privacy en uitingsvrijheid gelijke grootheden, of weegt de één toch zwaarder dan de ander? Is tegenwoordig ook al toestemming nodig voor het nemen van een foto? Mag je een advocaat een maffiamaatje noemen? Hebben media de plicht rechtmatige, maar wel negatieve of privacygevoelige berichten over iemand na verloop van tijd uit online archieven te verwijderen als de voortdurende online publicatie iemand naar zijn zeggen belemmert, bijvoorbeeld in het vinden van een baan? Als je moet rectificeren, moet je dan ook het internet schoonvegen? Wat is de laatste stand van zaken als het gaat om wederhoor? Hoe absoluut is het brongeheim? Deze kroniek behandelt de belangrijkste perszaken tussen 2006 en 2009 en gaat onder meer in op deze vragen.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 17 augustus 2009

AP/Oranjes – Brief Willem-Alexander aan Voorzieningenrechter

Op 14 augustus 2009 vond de behandeling plaats van het kort geding van Prins Willem-Alexander en zijn gezin tegen Associated Press. De uitspraak volgt op 28 augustus 2009. Tijdens het kort geding heeft de advocaat van het kroonprinselijk gezin een brief van Willem-Alexander aan de rechter voorgelezen.

Hier de volledige tekst:

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 6 juli 2009

Kassa moet uitzendingen over Pretium rectificeren

Pretium is een telecombedrijf. Consumenten worden namens Pretium door een telemarketingbureau gebeld, en wanneer ze telefonisch akkoord gaan worden ze klant bij Pretium. Achteraf klagen heel wat klanten over Pretium, en daar berichten programma’s als Tros Radar en Vara’s Kassa regelmatig kritisch over. Maar het is de vraag of de klachten over het telefonisch sluiten van overeenkomsten met Pretium terecht zijn. Dat kan alleen worden beoordeeld door het telefoongesprek – dat verplicht moet worden opgenomen – terug te luisteren. Dan kan worden vastgesteld of de consument misleid is en...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / juni 2009 / Office Rendement

Moet je nu ook al voor iPod betalen?

Bekijk PDF
publicatie / juni 2009 / Computerrecht

Noot bij HvJ 5 maart 2009

Rechtsbescherming databanken

In dit arrest gaat het om een geschil tussen twee Bulgaarse partijen die zich bezighouden met de exploitatie van juridische informatiesystemen. In beide systemen zitten geconsolideerde wetteksten en rechtspraak. Apis verwijt Lakorda modules van Apis illegaal te hebben opgevraagd en hergebruikt.

Bekijk PDF
publicatie / juni 2009 / Computerrecht

Noot bij vonnis Rechtbank ‘s-Gravenhage 11 februari 2009

Innoweb exploiteert via de website Gaspedaal.nl een zogeheten ‘metazoekmachine’. Op deze zoekmachine kan de bezoeker aan de hand van een aantal selectiecriteria het occasionaanbod van zeven verschillende autosites doorzoeken, waaronder die van Wegener: Autotrack.nl. Mag dit?

Bekijk PDF
publicatie / 14 mei 2009

De Orde der Transformanten

Een man met een pet vuurt van dic htbij twee kogels raak. Zwaar gewond kruipt het 56-jarige slachtoffer over straat. Een voorbijganger vraagt hem: “Meneer, meneer, wat is er gebeurd?” Het slachtoffer antwoordt: “De Orde der Transformanten...” Het verhaal zou zo uit de Da Vinci Code kunnen ko men, maar het is waargebeurd, in Rotterdam.

In een uitzending van Opsporing Verzocht roept...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / mei 2009 / Mediaforum

Noot van Fulco Blokhuis in Mediaforum in de zaak Reklos-Griekenland

Is er altijd toestemming vereist voor het maken van een portret?

Toen ik op weg was naar de operatiekamer, waar mijn zoon zou worden geboren door middel van een keizersnee, kreeg ik van de verpleegkundigen het advies om mijn camera mee te nemen. Eenmaal in de OK wilde ik een overzichtsfoto maken van mijn vrouw en alle doktoren. Ik zag echter alleen maar een hand voor de lens. ‘Hier wordt niet gefotografeerd’, kreeg ik te horen. ‘Wij hebben geen zin om in ieders huiskamer te hangen’, zei de dokter met mond- en hoofdkap op. ‘Vrijheid van informatiegaring, is het een portret?’, allerlei argumenten schoten door mijn hoofd. Het leek mij echter niet verstandig om in discussie te gaan met de mensen die op het punt stonden in mijn vrouw te gaan snijden om onze zoon te halen. Gelukkig nam een andere dokter spontaan mijn camera ter hand en hij heeft – met mijn toestemming – zeker vijftig schitterende foto’s gemaakt. Achteraf zijn wij daar heel blij mee.

De ouders van het Griekse jongetje Anastasios Reklos hadden een nare ervaring met de fotograaf van hun pasgeboren zoon. Hun zoon werd na de geboorte...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / januari 2009 / Mediaforum

Annotatie onder vonnis ANP vs Novum Nieuws

Wie gehoopt had op een uitvoerige weging van de auteurs- en databankrechtelijke merites van dit lang lopende geschil komt ondanks de 24 (!) pagina’s die dit vonnis telt bedrogen uit. Wel is duidelijk dat de rechtbank de feiten nog eens uitvoerig op een rijtje heeft gezet, waardoor het vonnis af en toe leest als een mooi staaltje van investigative journalism. Wisten de bestuurders van de Novum-vennootschappen dat er op de Novum-redactie stiekem ANP-berichten werden gelezen? Ja, vindt de rechtbank. Een hoofdrol is daarbij weggelegd voor een geel memo-plakkertje op een van de computers op de Novum-redactie. Op dat plakkertje staan een gebruikersnaam en een wachtwoord. Daarmee kan gratis worden ingelogd op de nieuwsdienst van...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 24 juni 2008 / Computerrecht

Noot bij Hof Arnhem 24 juni 2008 (internetnotarissen / openbare verkopen.nl)

In dit hoger beroep bevestigt Hof Arnhem in grote lijnen de uitspraak van de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Almelo van 11 februari 2008 . De vordering van de Internetnotarissen tegen het bedrijf Openbareverkopen.nl worden wederom toegewezen, waarbij het Hof wel tot een aantal andere gedachten komt dan de Voorzieningenrechter. Met name de databankrechtelijke overwegingen zijn interessant en leiden tot een andere conclusie.

Bekijk PDF
publicatie / 10 maart 2008

Een dagje naar het strand

Vonnis van de Amsterdamse rechtbank van 6 februari 2008 ( Willem-Alexander, Máxima, Amalia en Alexia tegen Party )

De Amsterdamse rechtbank heeft in februari 2008 vonnis gewezen in een procedure die Willem-Alexander, Máxima, Amalia en Alexia tegen het weekblad Party voerden (vindplaats: LJN: BC3781 ). Het ging om foto’s van Máxima en haar dochters Amalia en Alexia op het Wassenaarse strand, tussen het overige strandpubliek. De foto’s waren gemaakt door een toevallig daar aanwezige fotograaf. Er was dus geen sprake van stalking, en de foto’s zijn op zichzelf onschuldig van aard. Party heeft betoogd dat haar lezers het leuk vinden om te zien dat Máxima ook gewoon moeder is.

De rechter is van oordeel...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / maart 2008 / Computerrecht

Noot bij WMS-Weborama

Deze bodemprocedure tussen WMS en Weborama is het vervolg op een kort geding. De uitkomst van deze bodemprocedure is precies het omgekeerde van het kort geding: de vorderingen van eiser van Web Measuruement Services worden nu volledig afgewezen.

Bekijk PDF
publicatie / februari 2008 / Computerrecht

Noot bij Autotrack-Gaspedaal

In de inmiddels bloemrijke verzameling uitspraken over gespecialiseerde zoekmachines die de resultaten tonen van andere gespecialiseerde websites werd de databankbescherming de laatste jaren tevergeefs ingeroepen. In de zaak tussen Autotrack.nl en Gaspedaal.nl wordt eindelijk weer eens geoordeeld dat er wel sprake is van een databank.

Bekijk PDF
publicatie / 20 oktober 2007

Veiligheidsrisico voor getuige tegen Holleeder

Foto mag niet opnieuw worden gepubliceerd in Vrij Nederland (Voorzieningenrechter Amsterdam, 13 september 2007, LJN BB3558)

Het weekblad Vrij Nederland doet al geruime tijd verslag van de zaak Holleeder en alles wat daarom heen speelt. Bram Zeegers was een vertrouweling van de vermoorde Willem Endstra en heeft e en verklaring afgelegd tegen Holleeder. Vrij Nederland berichtte daar over, en illustreerde het artikel met een foto waarop Endstra en Zeegers samen te zien zijn. Tegen die publicatie trad Zeegers met succes op.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / 27 augustus 2007

Bronbescherming verdient wettelijke basis

Nederland stond jarenlang op de bovenste plaats in de ranglijst van landen waar persvrijheid is. Dit jaar bleek Nederland die positie te zijn kwijtgeraakt. In Nederland staat de bescherming van journalisten tegen ingrijpen door de overheid de laatste tijd inderdaad onder druk. Vooral de bescherming van bronnen moet het ontgelden. De vraag is of de huidige Nederlandse regeling daarvoor nog wel voldoet. Er zijn recent helaas flink wat gevallen geweest waarin journalisten werden aangepakt door de overheid. Leek het jaren geled en nog een incident dat een journalist werd gegijzeld om zijn bron te achterhalen, afgelopen tijd zijn er steeds vaker journalisten afgeluisterd, gevolgd, verhoord, en zelfs weer gegijzeld, steeds met als doel om...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / juni 2007 / Computerrecht

Noot bij Funda Jaap.nl

Marktleider Funda, een samenwerkingsverband van de NVM-makelaars, heeft al heel wat aanvallen te verduren gehad van concurrenten die net als Funda.nl het huizenaanbod via internet toegankelijk maken. Funda verloor eerder in twee instanties van de huizenzoekmachine Zoekallehuizen.nl . De zoekmachine Jaap.nl ging nog een stapje verder dan Zoekallehuizen.nl en is teruggefloten door de Voorzieningenrechter.

Bekijk PDF
publicatie / januari 2007 / Marketing Rendement

Namaak uit het verre Oosten

De wereldeconomie vaart wel bij de handel met Azië. Veel bedrijven laten hun producten in bijvoorbeeld Pakistan, India en China maken. Maar als u dat ook wilt, kunt u dat dan wel met een gerust hart doen? Want hoe zit het met de bescherming van intellectuele eigendom in Aziatische landen?

In 2005 werd er voor 762 miljard dollar vanuit China geëxporteerd naar de rest van de wereld. Een stijging van maar liefst 28% ten opzichte van het jaar daarvoor. Sinds een paar jaar zijn het niet meer de Chinese staatsbedrijven, maar lokale vestigingen van buitenland- se bedrijven, die het grootste deel van...

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / november 2005 / Marketing Rendement

Bescherming tegen gelijkende merken

Het merkenrecht werkt volgens het principe ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’. Maar dat betekent niet dat ieder geregistreerd merk uniek is. Jaarlijks worden er in het Benelux Merkenregister zo’n 25.000 nieuwe merken gedeponeerd. Het Benelux Merkenbureau kan een nieuw merkdepot niet weigeren omdat het te veel op een ouder bestaand merk lijkt. De houder van het oudere merk zal daartoe zelf in actie moeten komen. Een soort preventieve merkbescherming dus. Sinds kort kan dat in de vorm van een oppositieprocedure.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / oktober 2005 / Marketing Rendement

Geregistreerd merk gebruiken

Als u een merk registreert, moet u niet denken dat u vervolgens rustig achterover kunt leunen. Een geregistreerd merk moet namelijk ook daadwerkelijk regelmatig gebruikt worden. De merkhouder moet dus producten onder het merk of het logo op de markt brengen. Doet u dat niet of onvoldoende, dan kan een ander – zelfs uw concurrent – naar de rechter stappen om uw merk geheel of gedeeltelijk uit het register te laten halen.

Bekijk PDF Lees meer...
publicatie / mei 2005 / Marketing Rendement

Hoe een sterk merk zwak wordt

Het lijkt op het eerste gezicht de droom van iedere marketeer: een nieuw merk verovert de markt in een razend tempo. Het product is zó populair dat de nieuwe merknaam een eigen plek krijgt in de Nederlandse taal. Maar juridisch gezien is het oppassen geblazen: als een merk langzaamaan een soortnaam wordt voor het product zelf, kunt u uw merkrecht verliezen. Het merk verliest dan zijn essentiële functie, namelijk het onderscheiden van het product ten opzichte van andere producten.

Bekijk PDF Lees meer...