NL   /   EN

Team / Otto Volgenant

The Legal 500 - The Clients Guide to Law Firms

Otto Volgenant

T +31 20 24 40 400
F +31 20 24 40 401By 'Legal 500' again recommended lawyer for:
- Intellectual property
- Media and entertainment

Otto Volgenant (1969) was admitted to the Amsterdam Bar in 1993. He graduated from VU University Amsterdam in 1993 and completed the post doc education IT law cum laude in 1997. Otto practiced law for 20 years at the Amsterdam law firm Kennedy Van der Laan, as of 2001 as a partner. Otto joined Boekx Advocaten as a partner in 2014.

Otto represents clients in the media and privacy sector, often in high-profile cases. As lead counsel, he won the landmark case Sanoma v. The Netherlands about protection of journalistic sources, at the Grand Chamber of the European Court of Human Rights in Strasbourg. Otto's clients include publishers, broadcasters, journalists, privacy defenders, whistle blowers, Internet companies, advertising agencies and TV production companies.

Another landmark case was the invalidation of the Dutch Data retention Act, together with Fulco Blokhuis. Summary proceedings were initiated on behalf of a broad coalition of plaintiffs: privacy defenders, the federation of journalists, lawyers, telco’s and ISP’s. The District Court of The Hague awarded the claim, and the Dutch Data retention Act was invalidated with immediate effect.

In addition to his daily work as a lawyer, Otto is a board member of the Dutch Association for Media and Communications Law, the Commission for Journalistic Source Protection and the Commission researching Criminal Defamation. Otto is also active for Lawyers for Lawyers, a Dutch NGO that is committed to enable lawyers in any country of the world to practice law in freedom and independence

Publicaties

media / 1 november 2019 / NOS

Rechter geeft journalisten recht op 50 procent hogere vergoeding

De tarieven van lokale en regionale titels van uitgever DPG Media (voorheen De Persgroep) moeten met 50 procent omhoog. Dat heeft de rechter bepaald, in een rechtszaak van twee freelance journalisten. Zij werden bijgestaan door Otto Volgenant. De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) spreekt van een historische uitspraak.

Lees het volledige artikel hier

Read more...

publicatie / 26 oktober 2019 / Trouw

‘Een cursus bronbescherming voor rechters is geen slecht idee’

Als een journalist een rol speelt in een strafzaak, moeten volgens media-advocaat Otto Volgenant de alarmbellen gaan rinkelen. Volgenant: “Informatie losweken bij een journalist is een laatste redmiddel in een strafzaak. De persvrijheid zal in principe altijd voorgaan als het wordt afgewogen tegen opsporingsbelang.” Alleen bij cruciale zaken kan er een uitzondering gemaakt worden, zoals het voorkomen van een moord of aanslag.

Lees het volledige artikel hier

Read more...

publicatie / 25 oktober 2019 / De Volkskrant

Rechtbank laat gegijzelde NOS-journalist Robert Bas vrij

Alleen bij ‘zwaarwegend maatschappelijk belang’ kan een journalist worden gedwongen vragen te beantwoorden tijdens een strafzaak. ‘Dat geldt alleen in extreme gevallen, veel extremer dan in deze zaak’, zegt media-advocaat Otto Volgenant van Boekx Advocaten. ‘Dit is in de praktijk nog nooit voorgekomen, dus alle voorbeelden zijn theoretisch. Je zou kunnen denken aan een dreigende aanslag, waarbij een journalist in het bezit is van informatie waarmee de aanslag kan worden voorkomen.’

Lees het volledige artikel hier

Read more...

publicatie / 25 oktober 2019 / Trouw

Rechtbank beëindigt gijzeling NOS-verslaggever Robert Bas

Als een journalist een rol speelt in een strafzaak, moeten volgens media-advocaat Otto Volgenant de alarmbellen gaan rinkelen. Volgenant: “Informatie losweken bij een journalist is een laatste redmiddel in een strafzaak. De persvrijheid zal in principe altijd voorgaan als het wordt afgewogen tegen opsporingsbelang.” Alleen bij cruciale zaken kan er een uitzondering gemaakt worden, zoals het voorkomen van een moord of aanslag.

Lees het volledige artikel hier

Read more...

publicatie / 20 september 2019 / Mediaforum

Op een politiebureau gemaakte beelden komen op YouTube. Mag dat?

Op een politiebureau gemaakte beelden komen op YouTube. Mag dat? Annotatie van Hanna van Til en Otto Volgenant bij het Buivids-arrest van het Hof van Justitie, over het snijvlak van gegevensbescherming en journalistiek. De zaak gaat over op een politiebureau gemaakte beeldopnamen. Daarop waren politieagenten te zien die op dat bureau aan het werk waren. Deze beelden werden op Youtube gezet. De politieagenten waren niet geïnformeerd over de opnamen. Het Hof van Justitie oordeelt dat politieagenten zich in beginsel kunnen verzetten op grond van de regelgeving over gegevensbescherming, behalve wanneer het om journalistieke activiteiten gaat. Daar kan ook sprake van zijn als een privé-persoon beelden op internet zet.

View PDF Read more...

publicatie / 15 mei 2019 / NRC

Welke gevolgen heeft vonnis in zaak-B. voor de pers?

Media-advocaat Otto Volgenant, Boekx Advocaten

„Ik vind dit een evenwichtige uitspraak, in lijn met de jurisprudentie. Kijk ook naar andere zedenzaken, daar worden betrokkenen altijd onherkenbaar gemaakt. Laat staan dat media hun naam openbaar maken. NRC wilde de naam van B. wél publiceren, daarmee speelt de krant voor eigen rechter. Zoiets heeft langdurige, zo niet eeuwigdurende gevolgen. Dat het hier om een publiek figuur gaat is wel degelijk meegewogen, maar ook telt, zoals in het vonnis staat: iederéén verdient een tweede kans.”

Lees het volledige artikel op NRC

Read more...

media / 3 mei 2019 / Villamedia

Persvrijheidsmonitor 2018 in het thema van veiligheid

Otto Volgenant en Tarlach McGonagle stelden de Persvrijheidsmonitor 2018 op.

Veiligheid van journalisten was een belangrijk thema. Serieuze aanslagen op de gebouwen van De Telegraaf en Panorama. Individuele journalisten die ernstig werden bedreigd vanuit de hoek van de georganiseerde criminaliteit. Het resulteerde in een convenant met afspraken over geweld en agressie tegen journalisten. 2018 was ook het jaar waarin – eindelijk – het recht op journalistieke bronbescherming wettelijk werd verankerd.

 

View PDF Read more...

publicatie / 5 maart 2019 / De Limburger

Affaire Krewinkel: Politie ontvangt bewakingsbeelden gemeentehuis Kerkrade

De voorzitter van de vertrouwenscommissie van de gemeente Kerkrade, Wim de Groot, heeft afgelopen vrijdag bij de politie in Heerlen aangifte gedaan tegen een verslaggever van De Limburger. In de aangifte staat volgens De Groot dat ‘een journalist van De Limburger op oneigenlijke gronden bewust heeft afgeluisterd bij een besloten raadsvergadering’.

Advocaat mediarecht Otto Volgenant van Boekx advocaten denkt niet dat er een strafbaar feit is gepleegd: iedereen die op dat moment in die gang aanwezig was, had de vergadering kunnen volgen. „Daarnaast is er een journalistieke afweging gemaakt gezien de verklaring van de hoofdredactie en is De Limburger zorgvuldig te werk gegaan.”

View PDF Read more...

publicatie / 5 december 2018

Hoe zit het ook alweer met... Sinterklaas en de rechter?

Zwarte Piet zorgt al jaren voor verhitte discussies. En Sinterklaas dan? Die komt er in de publieke discussie wat bekaaid vanaf. Toch heeft ook Sinterklaas zich juridisch niet onbetuigd gelaten. Het is een mooie traditie geworden dat Boekx de rechtszaken voor u op een rijtje zet. Ook in 2018 verschenen weer prachtige rechterlijke uitspraken waarbij Sinterklaas centraal stond. Inmiddels telt deze bloemlezing al 10 uitspraken.

Lees hier de bloemlezing: https://bit.ly/2KUHI04

View PDF Read more...

publicatie / 24 november 2018 / Trouw

Eerste halfjaar van de nieuwe privacywet levert ruim 7000 klachten op

Volgens Otto Volgenant, privacyadvocaat bij Boekx Advocaten, is het voor gebruikers nog steeds lastig om hun recht te halen. Hij ziet dat met name grote bedrijven zich met de AVG in de hand alleen maar dieper juridisch hebben ingegraven. Volgenant doet veel zaken rond ‘het recht om vergeten te worden’: gebruikers kunnen bedrijven verzoeken irrelevante gegevens over hen te wissen. 

Het zijn vooral de kleinere organisaties die de gevolgen van de AVG voelen, aldus de advocaat. Scholen die geen foto’s meer durven te maken, verenigingen die in paniek raken als per ongeluk alle e-mailadressen van de leden zichtbaar zijn in een mailing. “Als je het mij vraagt is de AVG niet bedoeld om verenigingen bang te maken dat ze de ledenlijst niet mogen delen. Het moet mensen vooral beschermen tegen de grote partijen als Google en Facebook, die erop uit zijn zoveel mogelijk data te verzamelen. En dat businessmodel is niet veranderd.”

Lees het volledige artikel op trouw.nl: https://bit.ly/2FGC02W

Read more...

publicatie / 12 juli 2018 / MediaForum 2018/3

Kroniek Persrecht 2017

Otto Volgenant en Tarlach McGonagle in MediaForum:

In 2017 stond de Nederlandse journalistiek onder druk. Veiligheid van journalisten is daarbij een belangrijk thema. Twee misdaadjournalisten worden zo ernstig bedreigd dat ze moeten worden beschermd. Een wet met nieuwe bevoegdheden voor de Nederlandse geheime diensten zet bronbescherming onder druk. Er werden in 2017 weer regelmatig rechtszaken tegen de media gevoerd, maar de rechter besliste in het merendeel van de gevallen in het voordeel van de media. Wel kunnen procedures tegen de media en individuele journalisten, waarbij steeds vaker een beroep op de privacyregeling wordt gedaan, een ‘chilling effect’ hebben.

View PDF Read more...

publicatie / 5 juli 2018 / Trouw

Google overtreedt Europese privacywet

Otto Volgenant in Trouw: 'Google overtreedt Europese privacywet'. Google moet burgers niet van het kastje naar de muur sturen. ‘Het zou goed en consumentvriendelijk zijn als Google gewoon in elk land een duidelijk aanspreekpunt heeft.’
Lees het artikel op: https://bit.ly/2KBRveV 

Een nadere juridische onderbouwing staat op www.vergeetrecht.eu: https://bit.ly/2MQSS61

View PDF Read more...

publicatie / 9 juni 2018 / Brabants Dagblad

Blunder OM: 'Wat mij betreft is de strafzaak tegen de bronnen nu kapot'

Otto Volgenant in het Brabants Dagblad:

“Als het Openbaar Ministerie achter de identiteit van de bronnen is gekomen door onderzoek te doen naar de journalist, dan kan die informatie niet meer worden vergeten. Als dat buiten de rechter om is gegaan, dan is dat een grote fout. Dat moet consequenties hebben. Als de strafzaak tegen de bronnen nu gewoon zou worden doorgezet alsof er niets aan de hand is, dan zou bronbescherming een dode letter zijn. Wat mij betreft is de strafzaak tegen de bronnen nu kapot", aldus Volgenant, die voorzitter is van de Studiecommissie Bronbescherming.

Lees het volledige artikel op: https://www.bd.nl/dossier-burgemeesterslek-den-bosch/blunder-om-wat-mij-betreft-is-de-strafzaak-tegen-de-bronnen-nu-kapot~ac2042b3/

Read more...

media / 8 juni 2018 / Nieuwsuur

Otto Volgenant bij Nieuwsuur over journalistieke bronbescherming

Otto in Nieuwsuur

Otto Volgenant bij Nieuwsuur over journalistieke bronbescherming: ‘Het kwaad is al geschied en dat moet consequenties hebben: dat de strafzaak niet wordt doorgezet tegen de verdachte, dat de gegevens die zijn verkregen worden vernietigd en het Openbaar Ministerie moet nog eens heel goed nadenken hoe ze dit bij al hun Officieren heel helder op het netvlies krijgen.

Bekijk de uitzending op: https://nos.nl/uitzending/33740-nieuwsuur.html (item begint op minuut 29.00)

Read more...

publicatie / 19 april 2018 / NRC.nl

Dit gebeurt er als je om je gegevens vraagt

Otto Volgenant, advocaat gespecialiseerd in privacy, kan meepraten. In juni 2015 stuurde hij een privacyinzageverzoek naar de Belastingdienst. Omdat de overheidsorganisatie zijn verzoek weigerde, stapte Volgenant naar de rechter. „Om een dossier in te zien, moeten allerlei systemen naast elkaar worden geopend”, aldus een van de twee advocaten die de Belastingdienst verdedigden tegenover de rechtbank in Amsterdam. „Alleen het onderzoek naar die persoonsgegevens in al die systemen zal waarschijnlijk al twee dagen in beslag nemen en dus onevenredige kosten met zich meebrengen.”

Uit de zaak blijkt dat de Belastingdienst werkt aan een manier om makkelijker overzicht te krijgen van welke gegevens de dienst over wie bewaart. „Dat is een traject dat erg lang duurt.” In januari 2018 kreeg Volgenant eindelijk gelijk van de rechtbank en een paar weken later ploft er een dikke envelop op zijn deurmat, met inderdaad een overzicht van de gegevens die de Belastingdienst over hem bewaart. 

Lees het hele artikel op: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/19/dit-gebeurt-er-als-je-om-je-gegevens-vraagt-a1600091

De uitspraak waarbij de Rechtbank Amsterdam het verzoek om inzage toewees staat
hier: 

View PDF Read more...

column / april 2018 / Go! Magazine RAI Vereniging

De onzichtbare bijrijder

Als je ergens het gevoel van vrijheid en de illusie van privacy hebt is het wel in de auto. Maar de auto verandert snel in een rijdende computer. Een bron van data waar veel partijen interesse in hebben. Anoniem een stukje rijden? Vergeet het maar. Als we niet oppassen, kan wie vaak de stoelverwarming aanzet, op zeker moment advertenties van wollen ondergoed verwachten. Uw auto kent u straks beter dan u lief is.

 

View PDF Read more...

media / 23 maart 2018 / EenVandaag

Rechtsgang als inlichtingenwet niet wordt aangepast

Otto Volgenant, Fulco Blokhuis en Ron Lamme staan een coalitie van organisaties bij die naar de rechter stapt, als de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) niet wordt aangepast. 

Otto Volgenant werd geïnterviewd door EenVandaag en zei daar: “Je mag als land geen wetten maken die in strijd zijn met het recht op privacy. Als je dat toch doet zal de rechter daar uiteindelijk een streep door zetten”

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/rechtsgang-als-inlichtingenwet-niet-wordt-aangepast/

Read more...

publicatie / 1 maart 2018 / De Telegraaf

Privacy is rijken meer waard dan extra geld

„Privacy wordt voor velen een luxe. Alles wat op internet gratis wordt aangeboden betaal je met je privacy”, zegt informatierechtspecialist Otto Volgenant, partner bij Boekx Advocaten. „De juridische middelen om je te beschermen worden nu versterkt, maar je moet ook zelf actief reageren.”

View PDF Read more...

publicatie / 10 januari 2018 / NRC

Opnieuw ligt de methode-Rambam onder vuur

Weer filmde Rambam met de verborgen camera, nu om misstanden bij het corps aan te kaarten. Een maker nam een valse identiteit aan. Was de verborgen camera hier noodzakelijk? Otto Volgenant van Boekx Advocaten, dat veel mediazaken doet, lijkt dat duidelijk: “Zo’n ontgroening kun je niet op een andere manier filmen. Dit is een onderwerp van maatschappelijke discussie – wat lang niet altijd het geval is bij Rambam.” Volgenant stelt dat de rechter in eerdere zaken het gebruik van heimelijke camera’s door journalisten bijna altijd toestond. Volgens hem moeten betrokkenen wel onherkenbaar in beeld komen. Dat doet Rambam afdoende, vindt hij.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/10/opnieuw-ligt-de-methode-rambam-onder-vuur-a1587842

View PDF Read more...

publicatie / 20 december 2017 / Mr.

Op het nachtkastje van Otto Volgenant

Bij advocaat Otto Volgenant liggen niet alle boeken op het nachtkastje. In de vakantie wordt in de auto fanatiek naar boeken geluisterd. Kinderboeken die stof tot nadenken geven.

View PDF Read more...

publicatie / 5 december 2017

Hoe zit het ook alweer met Sinterklaas en de rechter?

Zwarte Piet zorgt al jaren voor verhitte discussies. En Sinterklaas dan? Die komt er in de publieke discussie wat bekaaid vanaf. Toch heeft ook Sinterklaas zich juridisch niet onbetuigd gelaten. Boekx heeft zeven bijzondere rechtszaken voor u op een rijtje gezet, onder meer over het portretrecht van de acteur die de rol van de officiële Sinterklaas speelt, klachten over reclame voor de horrorfilm ‘Sint’ en een uit de hand gelopen studentengrap met een brandende tabberd.

View PDF Read more...

publicatie / 28 november 2017 / NRC

Slechte recensie online? Naar de rechter gaan loont

Intussen groeit de omvang van internet-wangedrag mee met de digitalisering. Volgenant van Boekx Advocaten ziet een „stevig maatschappelijk probleem”, met twee dimensies. Zowel de groeiende omvang van het internetpesten als de moeilijke toegang tot het recht. Hij broedt, met collega’s dan ook op een plan om via een nog op te richten stichting het voor individuele personen makkelijker te maken om toegang tot recht te krijgen. Maar zover is het nog niet.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/28/slechte-recensie-online-naar-de-rechter-gaan-loont-a1582913

Read more...

publicatie / 23 mei 2017 / NRC

Hof: veroordeelde mag vergeten worden in Google

Veroordeelden komen door de uitspraak sterker te staan als ze willen dat bepaalde links over hun straf uit de zoekmachine Google worden gehaald.

“De uitspraak van het hof betekent dat verdachten of veroordeelden in de toekomst sterker komen te staan als ze Google vragen om zoekresultaten niet meer te tonen”, zegt Otto Volgenant, advocaat bij Boekx Advocaten in Amsterdam. Toch is het volgens de advocaat niet zo dat een verdachte of veroordeelde vanaf nu altijd uit zoekresultaten gewist mag worden.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/23/hof-geeft-veroordeelde-man-gelijk-hij-mag-vergeten-worden-in-google-a1560086

Read more...

publicatie / 10 mei 2017 / NRC

Juristen: GeenStijl mogelijk strafbaar

Affaire-Dumpert Zijn weblog GeenStijl en zijn ‘reaguurders’ strafbaar in hun recente uitingen jegens vrouwen? Ja, zeggen advocaten.

Zijn de tweets strafbaar? „Absoluut”, zegt media-advocaat Otto Volgenant van Boekx Advocaten. „Zolang de bedreiging serieus is te nemen, als hij bijvoorbeeld niet ironisch is bedoeld, dan wordt de dreiger eigenlijk altijd door de rechter aangepakt. In dit geval moet ik niet om de tweet lachen, dus ik denk ook dat de rechter er de humor niet van in zal zien.” Er zijn talloze precedenten. „Geert Wilders doet ook altijd aangifte van doodsbedreigingen en als zo’n zaak aan de rechter wordt voorgelegd wordt de verdachte veelal veroordeeld.” Twitter moet de tweet in zo’n geval verwijderen en er kan ook een schadevergoeding of taakstraf worden opgelegd.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/10/juristen-geenstijl-mogelijk-strafbaar-8754619-a1557922

Read more...

publicatie / 10 mei 2017 / NRC

'Vergeetrecht' wordt op het web lang niet altijd toegekend

Privacy op internet 

In de eerste drie jaar van het ‘vergeetrecht’ kreeg Google 32.600 verzoeken uit Nederland om zoekresultaten weg te halen. Rechters worstelen nog: wanneer heeft een veroordeelde crimineel een recht om vergeten te worden?

„Google lijkt dit expres lastig te maken”, zegt Otto Volgenant, een advocaat van Boekx die veel privacy-zaken behandelt. De procedure is volgens hem nodeloos traag en ingewikkeld. „Google doet soms weken of maanden over het antwoorden en gebruikt als motivatie voor een afwijzing een standaardmail.” Willem van Lynden, die een website bijhoudt over het vergeetrecht en met zijn bedrijf Mediamaze mensen helpt met online reputatiemanagement, wijst erop dat er op het right-to-be-forgotten-formulier slechts ruimte is voor zo’n dertien zinnen om het verzoek te motiveren. „Probeer in zo’n kleine ruimte maar eens een juridisch steekhoudend verzoek in te dienen.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/10/vergeetrecht-wordt-op-het-web-lang-niet-altijd-toegekend-8775722-a1558089

Read more...

publicatie / 8 mei 2017 / Mr.

Mr. van de week: Otto Volgenant

Mr. van de week is Otto Volgenant. Hij is advocaat bij Boekx Advocaten Media & IP en, samen met dr. Tarlach McGonagle, opsteller van de Persvrijheidsmonitor 2016.

http://www.mr-online.nl/mr-week-otto-volgenant/

Read more...

publicatie / 1 mei 2017 / Villamedia

Persvrijheid is elders in de wereld al heel gauw voorbij

Persvrijheid in veilig Nederland is ruim verkrijgbaar – ons land staat net als in voorgaande jaren hoog op de internationale ranglijst. Maar elders kan het gauw voorbij zijn. En dat is ook hier voelbaar, constateren Otto Volgenant en Tarlach McGonagle in de Persvrijheidsmonitor 2016.

https://www.villamedia.nl/artikel/persvrijheid-is-elders-in-de-wereld-al-heel-gauw-voorbij

Read more...

publicatie / 14 maart 2017 / FD

Partijen moeten transparant zijn over gebruik van big data bij verkiezingen

Gegevens mogen alleen ingezet worden als ze niet herleidbaar zijn tot een persoon

Er is wereldwijd verontwaardigd gereageerd op de praktijken van Cambridge Analytica. Via publicaties in Vice en The Guardian werd duidelijk hoe big data en zeer persoonlijke profielen van kiezers bij politieke campagnes worden ingezet op een manier die tot dusver onbekend was bij het grote publiek. Donald Turmp heeft de Amerikaanse verkiezingen beïnvloed door bepaalde groepen en personen zeer gericht te bombarderen met 'nieuws'dat hen zou moeten bewegen om op Trump te gaan stemmen, of juist om helemaal niet te gaan stemmen wanneer hun politieke voorkeur bij de Democraten ligt.

Trump kreeg hierbij hulp van het Britse bedrijf Cambridge Analytica, waar Steve Bannon in het bestuur zit. Dit big-databedrijf zou profielen hebben van alle 220 miljoen Amerikanen. 'Vandaag de dag hebben we in de Verenigde Staten zo ongeveer vier-of vijfduizend gegevens van ieder individu. Dus we brengen de persoonlijkheid in beeld van elke volwassene in de Verenigde Staten, zo'n 230 miljoen mensen', zei de ceo Alexander Nix vorig jaar.

View PDF Read more...

publicatie / 9 februari 2017 / NRC

Critici: ‘sleepnet’ Plasterk schaadt positie van pers

Maar, zegt Otto Volgenant, voorzitter van de Studiecommissie Journalistieke Bronbescherming, al die waarborgen gaan het raam uit als je met een sleepnet werkt. Want hierbij let de geheime dienst niet op de afzenders van de bijvangst: „Het middel is te zwaar voor het doel. Het liefst willen wij van het hele sleepnet af. Als het toch doorgaat, dan ook met uitzondering voor journalisten.”

Volgenant vreest dat de wet, zonder de voorgestelde aanpassingen, gewoon door de Tweede Kamer komt. Maar hij heeft zijn hoop nu gevestigd op de Senaat: „Ik heb goede hoop dat ze in de Eerste Kamer beter kijken naar de grondrechten die hiermee geschonden worden.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/09/critici-sleepnet-plasterk-schaadt-positie-van-pers-6612108-a1545206

Read more...

publicatie / 22 december 2016 / NRC

Beperking opslag van data is tegenslag voor terreurbestrijders

“Otto Volgenant (Boekx Advocaten) voerde vorig jaar namens onder meer stichting Privacy First en de NVJ het kort geding bij de Haagse rechtbank. Hij stelt op basis van de nieuwe Europese uitspraak weer naar de rechter te stappen als het wetsvoorstel van minister Van der Steur toch wordt aangenomen. „Maar zover zal het niet komen. Minister Van der Steur zal goed naar deze uitspraak kijken en het huidige wetsvoorstel moeten aanpassen”, zegt Volgenant. Het ministerie van Veiligheid en Justitie liet donderdagochtend via een woordvoerder weten de uitspraak te bestuderen.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/22/eu-hof-beperkt-opslag-van-data-tegenslag-voor-terreurbestrijders-5891446-a1537920

Read more...

/ 9 december 2016

Wetsvoorstel voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..

De Studiecommissie Journalistieke Bronbescherming heeft het wetsvoorstel voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten Wiv20.. (TK 34 588) beoordeeld. Bij brief van 9 december 2016 doet de Studiecommissie een aantal aanbevelingen. De conclusie luidt:

“Journalisten moeten kritisch kunnen berichten over misstanden. Zonder bescherming voor bronnen zal informatie over misstanden opdrogen. Uitbreiding van bevoegdheden van inlichtingen- en veiligheidsdiensten om informatie te vergaren zonder dat voorafgaande rechterlijke toetsing heeft plaatsgevonden, staat haaks op het maatschappelijke belang van journalistieke bronbescherming.

View PDF Read more...

publicatie / 17 november 2016 / de Volkskrant

Nieuw wetsvoorstel brengt bronbescherming ernstig in gevaar

Afluisterpraktijken AIVD

Als journalisten niet meer kunnen vertrouwen op het recht op bronbescherming, zullen de bronnen zwijgen. Dat schrijven vier prominenten uit de journalistiek.

http://www.volkskrant.nl/opinie/nieuw-wetsvoorstel-brengt-bronbescherming-ernstig-in-gevaar~a4416611/

Read more...

media / 12 november 2016 / NPO Radio 1

Interview met journalist Peter Olsthoorn bij Argos

Interview met journalist Peter Olsthoorn bij Argos, over de rechtszaak van Pretium tegen hem. Otto Volgenant staat hem daarin bij als advocaat.

http://www.nporadio1.nl/argos/onderwerpen/382583-pretium-versus-de-journalistiek

Read more...

publicatie / 10 november 2016 / NVJ

Proefproces drones leidt tot aanpassing wet

Journalisten mogen drones tot 4 kg gebruiken voor nieuwsgaring. Met die verruiming van de regelgeving per 1 juli 2016 is de overheid voldoende tegemoet gekomen aan het belang van de vrijheid van nieuwsgaring. Voor zwaardere drones geldt een zwaarder juridisch regime, waarbij voorafgaand gemeld moet worden waar en wanneer de drone gaat vliegen. Die extra regels zijn volgens de rechter toegestaan, omdat zwaardere drones meer risico’s met zich meebrengen. Dat heeft de Rechtbank Den Haag in een vonnis van 9 november 2016 geoordeeld.

https://www.nvj.nl/nieuws/proefproces-drones-leidt-tot-aanpassing-wet

Read more...

publicatie / 9 november 2016 / NRC.nl

Publicatieverbod Pretium tegen journalist Olsthoorn

Onderzoeksjournalist Peter Olsthoorn moet onmiddellijk stoppen met het publiceren van artikelen over Pretium. Dat hebben het Haarlemse telecombedrijf en eigenaar Hans Nyks maandag geëist in een kort geding voor de rechtbank in Den Haag.

Olsthoorn, freelance journalist voor diverse nieuwsmedia, heeft de afgelopen vier jaar onderzoek gedaan naar het telecombedrijf en zijn eigenaren. Pretium is een controversieel bedrijf: het komt regelmatig aan bod in consumentenprogramma’s als TROS Radar en Kassa (BNN-VARA) waarin met name oudere klanten klagen over de dienstverlening van de onderneming.

Pretium heeft begin dit jaar al geprobeerd het onderzoek van Olsthoorn te stoppen. Die zou zich volgens het bedrijf meer opstellen als „stalker” dan als onderzoeksjournalist. De Haagse rechtbank wees dat verzoek in februari af. Nu Olsthoorn is begonnen met publicatie van zijn reeks artikelen, via de dienst Reporters Online bij online kiosk Blendle, wil Pretium een publicatieverbod afdwingen. Maar liefst dertig artikelen en andere kopij moeten resulteren in een ‘webboek’.

Het is niet de eerste keer dat het telecombedrijf media voor de rechter daagt. „Pretium heeft in Nederland al meer dan 120 procedures gevoerd, veelvuldig tegen de media”, aldus Olsthoorns advocaat Otto Volgenant (Boekx Advocaten). „Dat heeft een merkbaar chilling effect: veel media durven geen aandacht meer te besteden aan Pretium, uit angst voor procedures. Dat is een zeer onwenselijk effect. Olsthoorn durft het wel aan om over Pretium te publiceren, en krijgt prompt de ene na de andere zaak aan zijn broek.”

De Haagse rechtbank doet op 29 november uitspraak. Een hoger beroep tegen het vonnis van februari dient rond dezelfde tijd voor het Gerechtshof in Den Haag.

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/09/publicatieverbod-pretium-tegen-onderzoeksjournalist-5196508-a1530934

Read more...

publicatie / 29 juni 2016 / Trouw

Uitgevers vallen 'contentkleptomaan' Google aan

Mediarecht | Duitse uitgevers eisen geld van Google. Vijf vragen over de strijd tussen traditionele uitgeverijen en de techreus.

View PDF Read more...

publicatie / 31 mei 2016 / NRC

Praten met de krant? De staat luistert mee

Afluisteren AIVD en politie luisteren journalisten en hun bronnen af. Wie durft er dan nog met de pers te praten?

View PDF Read more...

publicatie / 3 mei 2016 / Villamedia

Persvrijheidsmonitor 2015

In 2015 scoorde Nederland weer goed op de internationale persvrijheidsranglijst. Toch zijn er aandachtspunten. Otto Volgenant en Tarlach McGonagle geven in de Persvrijheidsmonitor 2015 een overzicht van de ontwikkelingen. Gepubliceerd in Villamedia ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Persvrijheid, 3 mei.

View PDF Read more...

publicatie / 29 april 2016

Persbericht Studiecommisie Uitingsdelicten

Kritische uitlatingen over de Koning of andere staatshoofden dienen te leiden tot democratisch debat en niet tot strafrechtelijke vervolging. Het wetsvoorstel constateert terecht dat de weg naar de civiele rechter openstaat voor wie zich beledigd voelt.

View PDF Read more...

publicatie / 20 april 2016 / NRC

Otto Volgenant in artikel 'Mostafa kon niet zingen, oordeelde de rechter'

Een Idols-kandidaat is niet blij met de uitzending en klaagt vervolgens het programma aan.

Komt dit vaker voor? Volgenant: "Het uitgangspunt is: wie één keer ja zegt tegen uitzending, komt daar moeilijk onderuit."

View PDF Read more...

publicatie / 8 februari 2016 / Advocatie reizen

Otto Volgenant in artikel 'Een oceaan van tijd'

Advocaat Otto Volgenant trok maandenlang met zijn gezin door Azië. In Indonesië, Cambodja en Vietnam ging hij terug in de tijd. Eenmaal terug in Nederland zag hij zijn toekomst in een ander perspectief. 'Ik besefte dat ik als advocaat de mogelijkheid heb om iets te doen aan onrecht, waar ook ter wereld.'

http://www.advocatie.nl/advocatie-reizen-een-oceaan-van-tijd

Read more...

publicatie / 18 december 2015 / Villamedia

Otto Volgenant in artikel 'Tijdelijke afluisterwet gaat ook gelden voor journalisten'

De tijdelijke Wiv-regeling die per 1 januari 2016 wordt ingevoerd in verband met het afluisteren van advocaten blijkt ook voor journalisten te gelden. Dat blijkt uit een brief van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer.

Bij een consultatieronde rond het wetsvoorstel in september stuitte de nieuwe afluisterwet op veel bezwaar. In de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten worden de bevoegdheden van de algemene en militaire inlichtingendiensten AIVD en MIVD fors uitgebreid. Afluistermogelijkheden worden uitgebreid en kabelgebonden (internet)verkeer mag worden afgetapt. De NVJ gaf toen al aan dat het het vertrouwen tussen potentiële bronnen en journalisten ondergraaft. Ook de Kamer had twijfels en wilde onafhankelijke toetsing bij het tappen van advocaten.

https://www.villamedia.nl/artikel/tijdelijke-afluisterwet-gaat-ook-gelden-voor-journalisten 

Read more...

publicatie / 1 december 2015 / Advocatenblad

Otto Volgenant in artikel 'Bloggers, broddelaars en terroristen'

Advocaten die hun recht op vrijheid van meningsuiting gebruiken door zich te mengen in het publieke debat, lagen volgens L4L steeds vaker onder vuur. Een overzicht van 2015.

'Als je je opstelt als blogger of journalist zijn er internationaal ineens veel meer ngo's die zich jouw lot aantrekken' zegt Otto Volgenant. De Amsterdamse mediarechtadvocaat spande zich voor L4L jarenlang in voor de vrijlating van Quan. 'Organisaties als Media Defence, PEN en Article 19 kijken allemaal mee. Ik raad het iedereen aan.'

View PDF Read more...

publicatie / 10 oktober 2015 / NRC Handelsblad

Otto Volgenant in artikel 'Brandpunt ging met moordenaar in zee'

Ranzige journalistiek. Dat zegt advocaat Otto Volgenant over de veelbesproken uitzending over Volkert van der G. 

View PDF Read more...

publicatie / 9 oktober 2015 / NU.nl

Otto Volgenant in artikel 'Inlichtingenwet Plasterk op losse schroeven na uitspraak Europees Hof'

Door de uitspraak van het Europees Hof van Justitie over het opslaan van privégegevens in de VS worden ook de plannen van minister Plasterk om de Nederlandse inlichtingendiensten meer bevoegdheden te geven een stuk ingewikkelder.
Dat stelt advocaat Otto Volgenant van Boekx Advocaten, die zich intensief bezighoudt met mensenrechten. Hij waarschuwde Plasterk al eerder dat de voorgestelde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten tegen mensenrechtenproblemen aanloopt.
Het Europees Hof van Justitie verklaarde het zogenoemde Safe Harbor-verdrag dinsdag ongeldig. Het verdrag regelde de opslag van Europese privégegevens in de Verenigde Staten, maar volgens de hoogste Europese rechtbank zijn die gegevens daar niet veilig, onder meer door de praktijken van de inlichtingendienst NSA.

http://www.nu.nl/internet/4141192/inlichtingenwet-plasterk-losse-schroeven-uitspraak-europees-hof.html

Read more...

publicatie / 2 oktober 2015 / Villamedia

Otto Volgenant in artikel 'Plasterk wil meekijken'

Advocaat Otto Volgenant, die vaak journalisten bijstaat, wijst erop dat de bescherming voor journalisten er alleen is als een onderzoek is gericht op het achterhalen van een bron. Voor hem is de bescherming goeddeels theoretisch. 'Met deze verandering is het onvermijdelijk dat bij het aftappen ook communicatie met journalisten wordt meegenomen. Daarmee komt de bronbescherming in gevaar', schrijft hij in reactie op de nieuwe Wiv. 'Als de bron eenmaal bekend is bij de overheidsdienst, kan die informatie immers niet meer "ongedaan" worden gemaakt. De wet dient derhalve zowel waarborgen te bieden voor een effectief hoger beroep als voor journalistieke bronbescherming, totdat een rechterljik vonnis kracht van gewijsde heeft.'

View PDF Read more...

publicatie / 15 september 2015

Lawyers for Lawyers jaarverslag 2014

Le Quoc Quan vroeg L4L zijn zaak internationaal onder de aandacht te brengen. Advocaten van de focusgroep Zuidoost-Azië onderhouden nauw contact met hem en zijn familie. Eén van hen is advocaat Otto Volgenant (Boekx advocaten, Amsterdam). Hij was in 2014 in Genève om de situatie van Le Quoc Quan bij de VN-Mensenrechtenraad aan de orde te stellen.

View PDF Read more...

publicatie / 2 september 2015 / NRC Handelsblad

Otto Volgenant in artikel 'Rapte Lil'Kleine slechts of ruide hij op?'

Wat de politie deed mag, zegt advocaat media- en entertainmentrecht Otto Volgenant. Het beledigen van een agent is strafbaar. En opruiing is dat ook. "Dus hier zijn in principe twee regels overtreden."
Alleen die regels zijn verhoudingsgewijs streng (Volgenant: "Internationaal wordt daar raar tegenaan gekeken.")

View PDF Read more...

media / 9 juli 2015 / Gijs Staverman Radio 2

Volgenant over Vrijheid van Panorama in radio uitzendig Gijs Staverman op radio 2

http://radiobox2.omroep.nl/audiofragment/file/191349/fragment.mp3 

Read more...

publicatie / 30 juni 2015

Hoe zit het ook alweer met de Vrijheid van Panorama

View PDF Read more...

publicatie / 17 juni 2015 / Computerworld.nl

Otto Volgenant in Computerworld.nl over Delfi

Extreme uitingen

Otto Volgenant, advocaat bij Boekx, nuanceert echter de impact van het arrest. "Het anonieme commentaar dat online werd gepubliceerd betrof 'hate speech' en fysieke bedreigingen. Het Europese Hof laat dat extreme karakter zwaar meewegen. Aan dat soort uitingen biedt het EVRM geen bescherming. Commerciële internetbedrijven kunnen erop worden aangesproken als ze de mogelijkheid bieden om anoniem dit soort uitingen te doen. Als een uitgever daar niet direct op ingrijpt dan kan die uitgever zelf aansprakelijk worden gehouden voor dat soort uitingen. De vrijheid van meningsuiting is niet bedoeld om dat soort onrechtmatige uitingen te beschermen", constateert Volgenant in een reactie aan Computerworld.

Toch kan dit wel de huidige status quo op zijn kop zetten. "Dit principe kan ook worden toegepast op de recente zaak tegen Facebook. Wanneer iemand anoniem een nepaccount aanmaakt bij Facebook en daar wraakporno op zet, dan kan Facebook daar aansprakelijk voor worden gesteld."

Niet voor fora, blogs en social media

Maar of die vlieger opgaat, moet nog blijken. Feit is dat het EHRM zelf expliciet stelt dat het vonnis niet slaat op fora, blogdiensten en social media. Maar die scheiding is alleen steeds meer aan het vervagen, waar het Hof toch vooral de perceptie heeft van een old school krantenredactie. Lees bijvoorbeeld de opinie van rechter Zupančič. Die wil anonieme reacties helemaal verbieden en verlangt weemoedig terug naar de tijd dat lezers nog 'brieven aan de redactie' schreven die pas werden gepubliceerd nadat de identiteit van de schrijver twee keer was gecheckt. Tja.

Maar dat is dus helemaal niet nodig, ook niet na dit vonnis. Volgenant: "Het Hof heeft de gevolgen voor de uitgever, Delfi, expliciet meegewogen. De veroordeling van Delfi tot betaling van een schadevergoeding stamt uit 2008. Sindsdien heeft Delfi zijn businessmodel niet gewijzigd. Het is nog steeds de populairste website om online commentaar te geven. En het aantal online reacties is sindsdien alleen maar gestegen. Delfi biedt nog steeds ruimte voor anonieme reacties. Die worden wel door een team van moderators in de gaten gehouden. Zo bezien vallen de gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting erg mee."

http://computerworld.nl/e-commerce/86532-paniek-sites-zijn-aansprakelijk-voor-anonieme-smaadreacties?utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+computerworldfeed+%28ComputerWorld%29 

Read more...

publicatie / 16 juni 2015 / NRC

Volgenant op NRC.nl over arrest van Europees Hof inzake aansprakelijkheid van websites voor lezersreacties

Otto Volgenant, media-advocaat bij Boekx Advocaten die eerder bij mediaorganisaties steun zocht voor het verzoek tot heroverweging, zegt in een reactie op het arrest:

“Het hof heeft de gevolgen voor de uitgever expliciet meegewogen. De veroordeling tot betaling van een schadevergoeding stamt uit 2008. Sindsdien heeft de uitgever zijn businessmodel niet gewijzigd. Het is nog steeds de populairste website om online commentaar te geven. En het aantal online reacties is sindsdien alleen maar gestegen. Delfi biedt nog steeds ruimte voor anonieme reacties, al worden die wel door een team van moderators in de gaten gehouden. Zo bezien vallen de gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting erg mee. Als een uitgever ruimte biedt aan anonieme ‘hate speech’ en bedreigingen en daar niet direct op ingrijpt, dan kan die uitgever zelf aansprakelijk zijn voor dat soort uitingen. De vrijheid van meningsuiting is niet bedoeld om dat soort onrechtmatige uitingen te beschermen.”

http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/16/europees-hof-na-heroverweging-website-is-aansprakelijk-voor-lezersreacties/ 

Read more...

publicatie / 1 mei 2015 / Villamedia

Persvrijheidsmonitor 2014

Net als ieder jaar scoort Nederland goed op de persvrijheidsranglijst. Op het punt van de journalistieke bronbescherming lopen we internationaal gezien echter nog altijd uit de pas. We hebben nog steeds geen wettelijke regeling. Najaar 2014 werd een wetsvoorstel openbaar. Maar na kritiek uit de mediabranche ligt het wetgevingsproces nu stil. Dit en meer in de Persvrijheidsmonitor over 2014.

https://www.villamedia.nl/artikel/journalistieke-bronbescherming-blijft-een-aandachtspunt

View PDF Read more...

publicatie / 1 mei 2015 / Advocatenblad

Volgenant in artikel 'Koppige overheid'

'Maar bronbescherming is er niet voor niets. Er zit een maatschappelijk belang achter, want je wilt als maatschappij dat bronnen zonder risico misstanden kunnen onthullen. Die misstanden zitten vaak bij de overheid zélf - dat is waar het spannend wordt, want die overheid wil niet dat het eigen falen naar buiten komt.'

View PDF Read more...

media / 15 april 2015 / Pauw Academy

Otto Volgenant in Pauw Academy

Drones worden steeds toegankelijker voor het grote publiek. Journalisten mogen niet zomaar opnames maken, terwijl hobby-vliegers veel meer ruimte hebben. De Nederlandse Vereniging van Journalisten spant een proefproces aan.

Interview met fotograaf René Oudshoorn, hobbyist Joost Koenders, prof. Nico van Eijk en Otto Volgenant

Bekijk Pauw Academy hier

Read more...

publicatie / 4 april 2015 / Advocatenblad

Otto Volgenant in artikel 'Facebook van de privacy'

"Stichting Privacy First verstrekt informatie, mengt zich in politieke debatten en is partij bij rechtszaken over privacy tegen de Staat. Denk aan het Paspoortproces, de zaak Burgers tegen Plasterk, de zaak tegen het invoeren van kentekenparkeren of het kort geding tegen de bewaarplicht telecommunicatie. Een andere speler in het privacyveld, Bits of Freedom, behartigt de belangen van internetters door zich sterk te maken voor de bescherming van persoonsgegevens. Bits of Freedom organiseert Privacy Cafés, lobbyt voor privacywetgeving, zet internetvrijheid op de kaart tijdens verkiezingen en vraagt met Big Brother Awards aandacht voor de grofste privacyschenders. Andere private privacyrechtorganisaties zijn..."

View PDF Read more...

publicatie / 1 april 2015 / Villamedia

Otto Volgenant in artikel 'Hoge Raad haalt bronbescherming onderuit'

https://www.villamedia.nl/nieuws/bericht/hoge-raad-haalt-bronbescherming-onderuit/118645

Otto Volgenant van Boekx Advocaten: ‘Wanneer er geen enkele sanctie staat op het doorbreken van journalistieke bronbescherming, is dat een vrijbrief voor de overheid om journalisten af te luisteren om hun bronnen te achterhalen.’

‘Ik denk dat deze zaak aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg zal worden voorgelegd. Daar wordt het belang van bronbescherming wel onderkend.’

In vergelijkbare rechtszaken waarbij het OM onrechtmatig bewijs had vergaard, werd de zaak naar de prullenbak verwezen. In de ogen van Volgenant had dat in deze zaak ook het geval moeten zijn.

Read more...

publicatie / 31 maart 2015 / Villamedia

Otto Volgenant in artikel 'Gestraft omdat ik journalist ben'

"Burgers mogen wel met drones de lucht in, maar journalisten niet. Commercieel gebruik is aan strenge regels en dure keuringen gebonden. Zorgt een proefproces voor journalistiek gebruik van drones voor een doorbraak?

Als fotojournalist Roel Dijkstra in juli 2013 in een Vlaardingse woonwijk even rondvliegt met zijn kleine drone, weet hij niet wat hem boven het hoofd hangt. ‘Ik liet de drone even aan een collega zien. Hij vloog maar 9 meter hoog en ik nam niks op.’ Maar op de locatie van het nieuws waarvoor hij ter plekke was, een moordzaak, houdt de politie die dag de pers op grote afstand. Een agent vertelt Dijkstra dat zijn drone niet mag. ‘Ik zou nog horen van de luchtvaartpolitie.’ Dat gebeurt ook: Dijkstra is in december 2014 uiteindelijk de eerste journalist die wordt veroordeeld voor gebruik van een drone: 1000 euro boete, waarvan 750 euro voorwaardelijk.

Dijkstra steeg met zijn drone op in de buurt van vliegveld Zestienhoven waar drones sowieso verboden zijn volgens de regeling Modelvliegen, maar hij werd mede veroordeeld omdat..."

https://www.villamedia.nl/magazine/artikel/gestraft-omdat-ikjournalist-ben/20861984-7ccb5f2b

Read more...

media / 11 maart 2015 / NOS 8 uur journaal

Otto Volgenant over Wet bewaarplicht communicatiegegevens in NOS 8 uur journaal

http://nos.nl/uitzending/3785-uitzending.html

Read more...

media / 19 februari 2015 / Privacy This Week

Otto Volgenant en Fulco Blokhuis in Privacy This Week: The Netherlands: Data retention bill neglects 'most issues' raised by CJEU ruling

"The Netherlands: Data retention bill neglects 'most issues' raised by CJEU ruling

The Dutch Data Protection Authority (DPA) issued, on 16 February 2015, a letter to the Ministry of Security and Justice advising on a draft bill ('the Bill') which would amend the Telecommunications Data Retention Act and the Criminal Code, and regulate the retention of data processed in connection with public electronic communications.

The DPA found that the Bill was inconsistent with..."

http://www.dataguidance.com/dataguidance_privacy_this_week.asp?id=3238

Read more...

media / 18 februari 2015 / BNR Nieuwsradio

Otto Volgenant in BNR Nieuwsradio uitzending over Kort Geding tegen de Staat inzake bewaarplicht persoonsgegevens

http://www.bnr.nl/?player=archief&fragment=20150218072525180

Read more...

media / 13 februari 2015 / BRIGHT ideas

Otto Volgenant en Fulco Blokhuis in artikel 'Weg met de bewaarplicht' Maarten Reijnders

"Bijna een jaar geleden werd de bewaarplicht ongeldig verklaard. Nederlandse providers zijn echter nog steeds verplicht om van al hun klanten metadata te verzamelen. Twee advocaten proberen daar volgende week verandering in te brengen.

Nadat het Europese Hof van Justitie in april vorig jaar de bewaarplicht afschoot, reageerden privacy-voorvechters opgetogen. Eindelijk zou er een einde komen aan de door de overheid opgelegde verplichting aan telecom- en internetaanbieders om informatie over het bel- en internetgedrag van hun klanten te verzamelen.

"Goed nieuws", juichte de digitale-burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom op 8 april 2014, de dag dat het Europese Hof uitspraak deed over de zogeheten dataretentierichtlijn. Volgens het Hof vormt..."

https://ideas.bright.nl/editions/vrijdag-13-februari/bewaarplicht/Z0RVqAAkfIJM7URD5gShgbRrJK8B9zUcHQ

Read more...

media / 11 december 2014 / NOS 8 uur journaal

Otto Volgenant in NOS 8 uur journaal

Otto Volgenant in NOS 8 uur journaal over Onno Hoes versus Powned (vanaf minuut 4.30)

http://www.npo.nl/nos-journaal/11-12-2014/POW_00722935

Read more...

media / 8 december 2014 / Financieel Dagblad

Volgenant in FD over kort geding tegen de Staat

"Amsterdam Een groep organisaties start een kort geding tegen de Staat om de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie (WBT). De organisaties willen een halt toeroepen aan de opslag van bel-, internet- en mailgegevens. De WBT houdt in dat telecombedrijven en internetproviders gegevens over internet- en telefoniegebruik zes tot twaalf maanden moeten bewaren zodat Justitie die eventueel kan gebruiken. Onder de organisaties zijn..."

View PDF Read more...

media / 7 december 2014 / Telegraaf

Otto Volgenant in de Telegraaf over kort geding tegen de Staat wegens schending van privacy door bewaren bel- en internetgegevens

View PDF Read more...

publicatie / 3 december 2014

Hoe zit het ook alweer met... Sinterklaas en de rechter?

Het ‘Zwarte Piet-verbod’ heeft afgelopen jaar in het hele land voor verhitte discussies gezorgd. Er is zelfs een Zwarte Piet-wet voorgesteld die deze makker een juridische definitie moet geven. En Sinterklaas dan? Die komt er nu wat bekaaid vanaf. Toch heeft ook Sinterklaas zich juridisch niet onbetuigd gelaten.

View PDF Read more...

publicatie / december 2014 / Mediaforum

Aanbevelingen van de Studiecommissie Journalistieke Bronbescherming

Otto Volgenant - Aanbevelingen van de Studiecommissie Journalistieke Bronbescherming in Mediaforum november/december 2014 26e jaargang, nummer 11/12

View PDF Read more...

media / 28 november 2014 / EénVandaag

Otto Volgenant over hoe het juridisch zit met drones, en de NVJ een proefprocedure voorbereidt

Fragment uit EénVandaag

http://www.npo.nl/eenvandaag/28-11-2014/AT_2022961/POMS_AT_718329

Read more...

media / 21 november 2014 / De Nieuwe Reporter

Interview met media-advocaat Otto Volgenant - 'Drone-wetgeving is in strijd met vrijheid van nieuwsgaring'

http://www.denieuwereporter.nl/2014/11/drone-wetgeving-is-in-strijd-met-vrijheid-van-nieuwsgaring/

Read more...

media / 9 november 2014 / Buitenhof

Volgenant in het VPRO programma Buitenhof

Otto Volgenant over vrijheid van meningsuiting in televisieprogramma Buitenhof.

http://programma.vpro.nl/buitenhof/afleveringen/buitenhof-9-november-sybrand-buma--de-vrijheid-van-meningsuiting.html

Read more...

publicatie / 7 november 2014

Hoe zit het ook alweer met spotprenten

Hoe zit het ook alweer met spotprenten en de vrijheid van meningsuiting? Het onderwerp mag zich verheugen in grote publieke belangstelling door het vonnis van de Maastrichtse Voorzieningenrechter van vrijdag 31 oktober 2014 over een spotprent waarin advocaat Hiddema als ‘louche’ werd aangeduid. Er is van vele kanten stevige kritiek op dit vonnis.

View PDF Read more...

publicatie / 22 oktober 2014

Aanbevelingen Studiecommissie Journalistieke Bronbescherming

Brief aan de vaste kamercommissies voor Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken

View PDF Read more...

publicatie / 25 september 2014 / De Nieuwe Reporter

9 vragen over het wetsvoorstel recht op bronbescherming

http://www.denieuwereporter.nl/2014/09/9-vragen-over-het-wetsvoorstel-recht-op-bronbescherming/

Read more...

publicatie / 24 september 2014 / Het Parool

Journalist beschermd, tot op zekere hoogte

Een wetsvoorstel van minister Opstelten beschermt journalisten en hun geheime bronnen straks tegen pressie van politie en justitie. De symbolische waarde is groot, zegt media-advocaat Otto Volgenant, maar de wet kán uitgebreider.

Is het nodig, een verschoningsrecht voor journalisten? Om misstanden aan de kaak te stellen, zijn journalisten deels afhankelijk van mensen die bereid zijn geheime informatie te 'lekken'. Maar in de praktijk kan een onthullende publicatie die eruit voortkomt ('Corruptie binnen het ministerie van Justitie') leiden tot een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie. De journalist wordt dan opgeroepen om als getuige zijn bron bekend te maken. Omdat een journalist geen enkele wettelijke bescherming geniet, kan een weigering leiden tot een huiszoeking of zoektocht op de redactie. In een uiterst geval riskeert de journalist gijzeling in een politiecel.

View PDF Read more...

media / 20 september 2014 / Radio 1 - Argos

Volgenant in radio-uitzending Argos

De inlichtingendienst AIVD verdenkt in 2009 een van haar medewerkers van het lekken van staatsgeheimen en vertrouwelijke informatie. Om er achter te komen of dat klopt, volgt de dienst een journalist van de Telegraaf om te achterhalen wie de journalist van informatie voorziet. Otto Volgenant geeft juridisch commentaar.

argos.vpro.nl/seizoenen/2014/afleveringen/20-09-2014

Read more...

publicatie / 3 september 2014

Parodie: spanning tussen vrijheid van meningsuiting en auteursrecht

Het Hof van Justitie heeft vandaag geoordeeld over een vordering van de erven Vandersteen, die een politieke parodie gemaakt door Vlaams Belang willen verbieden. De voorpagina van het stripboek Suske en Wiske De Wilde Weldoener werd door Vlaams Belang geparodieerd – als voorpagina van een kalender – om hun politieke boodschap te uiten. Is dat toegestaan? Of kan dat met een beroep op het auteursrecht worden verboden?

View PDF Read more...

media / 22 augustus 2014 / NRC Handelsblad

Mag je een video van onthoofding tonen

AMSTERDAM. De YouTube-video met de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley heeft de discussie over de vrijheid van meningsuiting opnieuw aangewakkerd. In hoeverre mogen internetgebruikers een haat-dragende boodschap via internet verspreiden? Kort nadat deze week de jihadistische terreur beweging IS de YouTube-video met Foley had geplaatst, werd het filmpje via de sociale mediakanalen meer dan duizend keer gedeeld. YouTube besloot al snel...

View PDF Read more...

media / 7 juni 2014 / Volkskrant

Jurian van Groenendaal en Otto Volgenant in Volkskrant

View PDF Read more...

publicatie / juni 2014 / Villamedia

Jurian van Groenendaal en Otto Volgenant in Villamedia over "het jatdebat" juni 2014

Mogen media elkaars nieuws zonder toestemming overnemen? Is bronvermelding altijd verplicht? Is een link naar het originele nieuwsbericht toegestaan? Villamedia vroeg de advocaten Jurian van Groenendaal en Otto Volgenant om het ‘jatten’ van nieuws eens langs de juridische meetlat te leggen.

Eerder dit voorjaar organiseerde de NVJ een debat over het overnemen van nieuws door andere media. Onder de omineuze titel ‘jatdebat’ werd een journalistieke discussie gevoerd over het (online) overnemen van andermans nieuws. De traditionele media beschuldigden de online concurrentie van diefstal: ‘Jullie stelen als de raven’. Marcel van Lingen, hoofdredacteur van het ANP, zette in een opinie...

View PDF Read more...

publicatie / 15 mei 2014 / villamedia.nl, boek9.nl en ie-forum.nl

Opinie van Jurian van Groenendaal en Otto Volgenant

Het Googlearrest : dreigt censuur? Of is het juist goed voor de journalistiek?

Jurian van Groenendaal en Otto Volgenant betogen dat het wel mee zal vallen met censuur. Het kan voor de journalistiek juist gunstig uitpakken

Op 13 mei 2014 heeft h et Hof van Justitie een spraakmakende uitspraak gedaan. Individuele burgers hebben het recht om voortaan bepaalde zoekresultaten niet meer te laten terugkomen wanneer op hun naam gezocht wordt in de Google-zoekmachine. Het geeft burgers stevig gereedschap in handen om hun ‘recht om vergeten te worden’ te effectueren. Hoe gaat dit voor de journalistiek uitpakken? Ligt censuur op de loer? Wie dat vreest, heeft het arrest niet goed gelezen. Voor heilige verontwaardiging is...

View PDF Read more...

media / 3 mei 2014 / Radio 1 - Argos

Radio-interview over persvrijheid, met Gerard Schuijt, Argos

Radio-interview over persvrijheid, met Gerard Schuijt, Argos 3 mei 2014, vanaf minuut 41

http://www.vpro.nl/programmas/argos/03-05-14.html

Read more...

publicatie / mei 2014 / Villamedia

Persvrijheidsmonitor 2013 door Otto Volgenant en prof. Gerard Schuijt

Nederland scoort jaar in jaar uit goed in internationale persvrijheidsranglijsten. Toch was 2013 geen jubeljaar. 2013 was vooral het jaar waarin bekend werd dat de overheid onder het mom van terrorismebestrijding op zeer grote schaal informatie verzamelt over burgers. Ook in Nederland. En dat treft ook journalisten.

View PDF Read more...

publicatie / mei 2014

Otto Volgenant en Matthijs Kaaks in Mediaforum nr. 12 'A/B&W Rotterdam'

View PDF Read more...

publicatie / 28 april 2014 / Boek9 en Villamedia

Drones en journalisten : het nieuws wacht niet

Journalisten willen drones gebruiken. Bijvoorbeeld om opnamen te maken van een groot snelwegongeluk, van een fabrieksterrein na een ontploffing, of van een dijkdoorbraak. Van de volgende Elfstedentocht kan verslag worden gedaan met een drone die boven een weiland langs het parcours hangt, op veilige afstand van het publiek. Nieuwswaardige situaties waarbij de journalist zelf niet dichtbij kan komen. De BBC werkt al enige tijd met drones. Anders dan in ons omringende landen kunnen journalisten op dit moment in Nederland echter geen drones gebruiken voor nieuwsgaring. De huidige regelgeving – die in 2013 is vastgesteld – maakt journalistiek gebruik van drones onmogelijk. Een particulier mag momenteel zonder overheidsbemoeienis met een drone opnamen maken. Maar een professionele journalist mag dat niet doen zonder een weken tevoren aangevraagde ontheffing en voorafgaande meldingen aan diverse overheidsinstanties.

Privacy
Het gebruik van drones voor het maken van opnamen ligt in het verlengde van het maken van opnamen vanuit een hoog gebouw, vanuit een helikopter, vanuit een vliegtuigje, vanuit een hoogwerker of met een uitschuif-statief waarmee een camera ruimschoots boven het maaiveld kan komen. Naar aanleiding van een motie heeft...

View PDF Read more...

media / 14 februari 2014 / NRC Handelsblad

Otto Volgenant en Matthijs Kaaks in NRC Handelsblad: "Klokkenluider verdient naast bescherming ook beloning"

View PDF Read more...

publicatie / februari 2014 / Mediaforum

De resultaten van de VMC/Mediaforum enquete

View PDF Read more...

publicatie / 15 november 2013

Vip's in het wild: things got wild

Bijdrage aan de bundel ’25 jaar Mediaforum – Een vooruitblik door de achteruitkijkspiegel, 25 jaar rechtspraak media- en communicatierecht’, Otto Cramwinckel Uitgever, 2013

De Von Hannover-arresten van het EHRM

Het EHRM heeft de afgelopen jaren in een aantal principiële arresten de grenzen afgebakend voor de roddelpers. Vip’s zijn niet vogelvrij, ook niet als ze zicht in het openbaar, gewoon in het wild, vertonen. Twee grondrechten staan lijnrecht tegenover elkaar. Bescherming van het privéleven tegenover persvrijheid. Maar is de fair balance die het EHRM voorschrijft die de afweging hiervan niet allang ingehaald doordat alles wat in het openbaar gebeurt direct op internet staat?

View PDF Read more...

publicatie / 2 oktober 2013

Het bodem kort geding en de perspraktijk

Een bijdrage aan de bundel “Bodem kort geding”, die is verschenen ter gelegenheid van het afscheid van mr. Sjoukje Rullmann, oktober 2013.

Geschillen over vermeend onrechtmatige publicaties en uitzendingen worden veelal door middel van een voorlopige voorziening beslist. Na een kort geding volgt in de praktijk vaak geen hoger beroep, en de uitspraak in kort geding geeft aldus een ‘definitieve’ beslissing tussen partijen. En wanneer er wel hoger beroep van een voorlopige voorziening wordt ingesteld, soms gevolgd door cassatie, wordt meestal niet daarnaast ook een bodemprocedure ingesteld. De Hoge Raad doet in kort geding regelmatig principiële uitspraken. De rol van de Voorzieningenrechter in perszaken is daarom zeer groot.

View PDF Read more...

media / 2 oktober 2013 / NRC

Journalist nog vogelvrij ondanks uitspraken rechter

Nederland is drie keer veroordeeld door het Europese Hof, maar weigert bescherming journalisten, volgens Otto Volgenant.

Bescherming van journalisten en hun bronnen tegenover opsporingsdiensten is nu relevanter dan ooit. In Amerika is dat niet goed geregeld. Afluisterpraktijken van de NSA in het PRISM-programma worden niet consequent vooraf door een onafhankelijke rechter beoordeeld. Ongetwijfeld zijn er de afgelopen jaren heel wat journalisten door de NSA afgeluisterd, en heel wat geheime bronnen onthuld. Zonder dat daar een rechter aan te pas kwam. Helaas is de Nederlandse situatie niet veel beter. Er is geen wettelijke regeling die onze opsporingsdiensten dwingt toestemming te vragen aan de rechter alvorens journalistiek materiaal in beslag te nemen.

View PDF Read more...

publicatie / 9 mei 2013

U heeft niet gewonnen

In welk Europees land stroomt de rivier de Taag? Een blik op de landkaart leert dat de antwoorden Portugal en Spanje allebei correct zijn. De Taag ontspringt in het midden van Spanje, en mondt uit in zee bij Lissabon. Tijdens de voorronde van de Achmea Kennisquiz in Friesland wordt de finaleronde gespeeld tussen drie brugklassers: Obe, Yordi en Sense. Hun antwoorden zijn Polen (Obe), Spanje (Yordi) en Tsjechië (Sense). De computer gaf vervolgens als enige juiste antwoord: Portugal.

View PDF Read more...

publicatie / 7 maart 2013

Ruime uitleg journalistieke bronbescherming door Hoge Raad

Een gemeenteraadslid van de gemeente Arcen en Velden wordt door mede-bewoners van het appartementencomplex waar hij woont als ‘psychologisch terrorist’ betiteld. Dagblad De Limburger zet dat in de krant. Het gemeenteraadslid spant een procedure aan tegen het dagblad en de betrokken journalisten. Hij vordert van hen vergoeding van zijn immateriële schade ad € 10.000,=. Hij voelt zich door de betiteling ‘psychologisch terrorist’ in zijn persoonlijke integriteit aangetast.

View PDF Read more...

publicatie / 18 september 2012

Update journalistieke bronbescherming

Bescherming van journalisten tegen ‘ingrijpen’ door de overheid, dat vaak gericht is op het achterhalen van hun bronnen, is een onderwerp in beweging. Een overzicht van de ontwikkelingen.

View PDF Read more...

publicatie / 12 april 2012 / Mediaforum

Journalistieke bronbescherming

Journalistieke bronbescherming is in Nederland nog steeds niet wettelijk verankerd. Op basis van het Autoweek-arrest van het EHRM van 14 september 2010 is het noodzakelijk dat de toepassing van een dwangmiddel waardoor bronnen kunnen worden onthuld altijd voorafgaand door de rechter wordt getoetst. Daar is een wetswijziging voor nodig.

View PDF Read more...

publicatie / 9 april 2012 / Computerrecht

Annotatie bij Gerechtshof ’s-Gravenhage Innoweb/Wegener

View PDF Read more...

publicatie / 29 maart 2012

Geen bescherming voor vluchtgegevens Ryanair

PR Aviation biedt op haar websites wegolo.com en wegolo.nl consumenten de mogelijkheid vluchtgegevens te zoeken en prijzen van vluchten te vergelijken. Naast dit zoeksysteem biedt PR Aviation de klant de mogelijkheid de gevonden vlucht met haar bemiddeling te boeken. Ryanair maakt bezwaar tegen het gebruik van haar vluchtgegevens door PR Aviation, en beroept zich op het databankenrecht en de auteursrechtelijke geschriftenbescherming en stelt dat PR Aviation onrechtmatig handelt. De Rechtbank had de vorderingen van Ryanair in juli 2010 toegewezen op grond van de geschriftenbescherming. In hoger beroep loopt het anders.

View PDF Read more...

publicatie / 28 februari 2012

Nieuwe Aanwijzing toepassing dwangmiddelen tegen journalisten per 1 maart 2012 van kracht

Journalistieke bronbescherming is in Nederland nog steeds niet wettelijk verankerd, terwijl dat op basis van het Autoweek-arrest van het EHRM uit september 2010 wél noodzakelijk is. Het Openbaar Ministerie geeft zelf invulling aan de wijze waarop dwangmiddelen in de praktijk worden toegepast op journalisten. Het College van procureurs-generaal heeft recent de tekst van haar ‘Aanwijzing toepassing dwangmiddelen tegen journalisten’ aangepast. De nieuwe tekst is hier te vinden. Per 1 maart 2012 geldt deze regeling voor elke Officier van Justitie die van plan is een dwangmiddel tegen een journalist toe te passen. Denk hierbij aan het afluisteren en volgen van journalisten, huiszoekingen op redacties en het inbeslagnemen van journalistiek materiaal. Deze nieuwe Aanwijzing is een verbetering van de positie van journalisten.

Read more...

publicatie / 2 februari 2012

Adwords/Tempur: de stand van zaken

Tempur voert regelmatig rechtszaken tegen concurrenten die de aanduiding ‘Tempur’ gebruiken in hun reclamecampagnes. Wanneer een concurrent het adword ‘Tempur’ koopt bij Google verschijnen advertenties en banners van die concurrent boven en naast de gewone zoekresultaten als bij Google wordt gezocht op de zoekterm ‘Tempur’. Mag dat? Welke omstandigheden spelen daarbij een rol?

View PDF Read more...

publicatie / 11 januari 2012

Ziggo en XS4ALL moeten toegang tot The Pirate Bay blokkeren

Bespreking van het vonnis van de Rechtbank Den Haag van 11 januari 2012 in de zaak BREIN/Ziggo - XS4ALL

In 2010 probeerde BREIN in kort geding Ziggo en XS4ALL te verplichten om de toegang tot The Pirate Bay te blokkeren. Die vordering werd toen in kort geding afgewezen en BREIN stond met lege handen, ondanks het feit dat de website van The Pirate Bay in Nederland verboden was. Een kritisch bericht van mijn hand over de uitkomst van dat kort geding vonnis staat hier. Tegen The Pirate Bay is een aantal vonnissen gewezen, zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk, in Nederland en in het buitenland. The Pirate Bay eerbiedigt die vonnissen niet maar gaat gewoon door met de handelingen die door de rechter verboden zijn. In deze bodemprocedure tegen Ziggo en XS4ALL heeft BREIN nu wel succes (vonnis hier). De Rechtbank veroordeelt Ziggo en XS4ALL om voor hun klanten de toegang te blokkeren tot de vele domeinnamen en IP-adressen via welke The Pirate Bay opereert. En als The Pirate Bay in de toekomst andere...

View PDF Read more...

publicatie / 29 november 2011

Reparatiewet is in de Eerste Kamer aangehouden

Per 1 december 2011 treedt de Wet stilzwijgende verlenging en opzegtermijn bij lidmaatschappen, abonnementen en overige overeenkomsten (kamerstuk 30 520) in werking. Heel kort samengevat mogen abonnementen op kranten en tijdschriften een initiële duur hebben van maximaal 1 jaar, en steeds stilzwijgend worden verlengd voor maximaal drie maanden, waarbij het alternatief is dat een abonnement voor onbepaalde tijd met een opzegtermijn van 1 maand wordt afgesloten. Er zijn nog flink wat specifieke regels voor...

View PDF Read more...

publicatie / 13 september 2011

Ruim baan voor Nijntje-parodie

Bespreking van het arrest van het Gerechtshof Amsterdam van 13 september 2011, LJN BS 7825

In een principiële zaak heeft het Gerechtshof Amsterdam op 13 september 2011 geoordeeld dat Nijntje-parodieën zijn toegestaan. Het gaat onder meer om deze parodie: Eerder stond de kort geding rechter al vijf van de zeven voorgelegde prenten toe. Het Hof trekt de grenzen nog ruimer: alle plaatjes waartegen Dick Bruna en zijn bedrijf Mercis bezwaar maakten kunnen volgens de rechter door de beugel. Het plaatje hierboven (‘nijn-eleven’) was op basis van het vonnis van de kort geding rechter uit 2009 niet toegestaan, maar het Hof oordeelt nu dat ook deze parodie een kennelijk humoristische en ironiserende bedoeling heeft. Het is niet nodig dat iedereen...

View PDF Read more...

publicatie / 10 juni 2011

Cozzmoss: schadevergoeding bij publicatie van een artikel op een website

Cozzmoss treedt op tegen het zonder toestemming op je eigen website plaatsen van een kranten- of tijdschriftartikel. Daarover is inmiddels een aantal malen geprocedeerd, waarbij vooral de hoogte van de schadevergoeding interessant is. Een overzicht van de stand van zaken.

Cozzmoss gaat namens een groot aantal Nederlandse uitgevers achter internetinbreuken aan. Wie een artikel op zijn website plaatst zonder toestemming van de rechthebbendekan rekenen op een sommatiebrief van Cozzmoss, waarin aanspraak wordt gemaakt op...

View PDF Read more...

publicatie / december 2010 / Computerrecht

Noot bij arresten van het Hof van Justitie van 23 maart 2010 en 8 juli 2010

View PDF Read more...

publicatie / 30 augustus 2010

Uitspraak kort geding Brein vs. Ziggo/XS4ALL: geen blokkering The Pirate Bay

Bespreking van het vonnis Brein vs. Ziggo/XS4ALL van 19 juli 2010

Op 19 juli 2010 wees de Rechtbank Den Haag vonnis in het kort geding dat Brein aanhangig had gemaakt tegen Ziggo. Brein eiste dat Ziggo The Pirate Bay afsluit voor haar abonnees. De kort geding rechter wijst deze vordering af, met een opmerkelijke redenering en daarom een mijns inziens onjuiste uitkomst.

View PDF Read more...

publicatie / 1 juli 2010 / Adformatie, nr. 26-27

In Nederland mag je alles dragen

In Nederland mag je alles dragen wat je wilt, zolang er geen beperkende voorwaarden bij de toegangsbewijzen zijn, stellen Otto Volgenant en Annemieke Kappert naar aanleiding van de opschudding rondom de Baviaria Dutch Dress tijdens het WK in Zuid-Afrika.

View PDF Read more...

publicatie / juni 2010 / Tijdschrijft voor Internetrecht nr. 3

Annotatie bij Google/Adwords HvJEU

In deze annotatie staat Otto Volgenant stil bij de merkenrechtelijke aspecten, en wat uitgebreider bij de vraag of Google een beroep kan doen op de aansprakelijkheidsuitsluiting die op grond van de E-Commerce richtlijn (2000/31) geldt voor internet hosting providers. Google biedt tegen betaling adwords aan en bij de resultaten van een zoekvraag op zo’n adword wordt een advertentie (een ‘gesponsorde link’) in beeld gebracht. Louis Vuitton en andere merkhouders hadden Google in Frankrijk gedagvaard in verband met het aan derden verkopen van adwords, en de Franse rechter oordeelde daarop dat Google inbreuk maakte op de rechten van de merkhouders.

View PDF Read more...

publicatie / 2 april 2010

Google maakt geen merkinbreuk met adwords Louis Vuitton

Bespreking van het langverwachte arrest van het Hof van Justitie van 23 maart 2010 in de zaak over Google adwords.

Het Hof van Justitie heeft op 23 maart 2010 een langverwacht arrest gewezen naar aanleiding van door de Franse rechter gestelde prejudiciële vragen. Google biedt tegen betaling adwords aan en bij de resultaten van een zoekvraag op zo’n adword wordt een advertentie (een ‘gesponsorde link’) in beeld gebracht. Louis Vuitton en andere merkhouders hadden Google in Frankrijk gedagvaard in verband met het aan derden verkopen van adwords, en de Franse rechter oordeelde daarop dat Google inbreuk maakte op de rechten van de merkhouders Het Europese Hof van Justitie legt het risico bij de adverteerder die een adword van Google heeft gekocht. Google zelf is in beginsel niet aansprakelijk voor...

View PDF Read more...

publicatie / februari 2010 / Computerrecht

Noot bij kort geding vonnis Rechtbank Amsterdam 1 oktober 2009 (databankenrecht)

Travelport exploiteert een luchtvaart-reserveringssysteem, waaruit IATA gegevens ontvangt. Zowel Travelport als IATA ontwikkelen op basis van dezelfde brongegevens ‘business intelligence’ producten ten behoeve van luchtvaartmaatschappijen. Travelport wil met een beroep op het databankenrecht een verbod opleggen aan IATA. In kort geding wordt die vordering afgewezen.

View PDF Read more...

media / 1 januari 2010

Interview Otto Volgenant voor LANX

Voor het Lustrumboek van LANX is Otto Volgenant geïnterviewd. Otto is partner en werkt bij de sectie Intellectueel eigendom en media. In 1990 zat Otto in het bestuur van het toenmalige VU-Corps ’88, nu LANX. Via reünies, buitendagen en het eten van een genummerde biefstuk heeft hij nog steeds contact met reünisten van het dispuut.

Lees bijgevoegd artikel over zijn tijd als lid van het herendispuut en zijn weg naar en tijd bij Kennedy Van der Laan.

View PDF Read more...

publicatie / oktober 2009 / Mediaforum

Kroniek Persrecht 2006-2009

Zijn privacy en uitingsvrijheid gelijke grootheden, of weegt de één toch zwaarder dan de ander? Is tegenwoordig ook al toestemming nodig voor het nemen van een foto? Mag je een advocaat een maffiamaatje noemen? Hebben media de plicht rechtmatige, maar wel negatieve of privacygevoelige berichten over iemand na verloop van tijd uit online archieven te verwijderen als de voortdurende online publicatie iemand naar zijn zeggen belemmert, bijvoorbeeld in het vinden van een baan? Als je moet rectificeren, moet je dan ook het internet schoonvegen? Wat is de laatste stand van zaken als het gaat om wederhoor? Hoe absoluut is het brongeheim? Deze kroniek behandelt de belangrijkste perszaken tussen 2006 en 2009 en gaat onder meer in op deze vragen.

View PDF Read more...

publicatie / 17 augustus 2009

AP/Oranjes – Brief Willem-Alexander aan Voorzieningenrechter

Op 14 augustus 2009 vond de behandeling plaats van het kort geding van Prins Willem-Alexander en zijn gezin tegen Associated Press. De uitspraak volgt op 28 augustus 2009. Tijdens het kort geding heeft de advocaat van het kroonprinselijk gezin een brief van Willem-Alexander aan de rechter voorgelezen.

Hier de volledige tekst:

View PDF Read more...

publicatie / 6 juli 2009

Kassa moet uitzendingen over Pretium rectificeren

Pretium is een telecombedrijf. Consumenten worden namens Pretium door een telemarketingbureau gebeld, en wanneer ze telefonisch akkoord gaan worden ze klant bij Pretium. Achteraf klagen heel wat klanten over Pretium, en daar berichten programma’s als Tros Radar en Vara’s Kassa regelmatig kritisch over. Maar het is de vraag of de klachten over het telefonisch sluiten van overeenkomsten met Pretium terecht zijn. Dat kan alleen worden beoordeeld door het telefoongesprek – dat verplicht moet worden opgenomen – terug te luisteren. Dan kan worden vastgesteld of de consument misleid is en...

View PDF Read more...

publicatie / juni 2009 / Computerrecht

Noot bij HvJ 5 maart 2009

Rechtsbescherming databanken

In dit arrest gaat het om een geschil tussen twee Bulgaarse partijen die zich bezighouden met de exploitatie van juridische informatiesystemen. In beide systemen zitten geconsolideerde wetteksten en rechtspraak. Apis verwijt Lakorda modules van Apis illegaal te hebben opgevraagd en hergebruikt.

View PDF Read more...

publicatie / juni 2009 / Computerrecht

Noot bij vonnis Rechtbank ‘s-Gravenhage 11 februari 2009

Innoweb exploiteert via de website Gaspedaal.nl een zogeheten ‘metazoekmachine’. Op deze zoekmachine kan de bezoeker aan de hand van een aantal selectiecriteria het occasionaanbod van zeven verschillende autosites doorzoeken, waaronder die van Wegener: Autotrack.nl. Mag dit?

View PDF Read more...

publicatie / 14 mei 2009

De Orde der Transformanten

Een man met een pet vuurt van dic htbij twee kogels raak. Zwaar gewond kruipt het 56-jarige slachtoffer over straat. Een voorbijganger vraagt hem: “Meneer, meneer, wat is er gebeurd?” Het slachtoffer antwoordt: “De Orde der Transformanten...” Het verhaal zou zo uit de Da Vinci Code kunnen ko men, maar het is waargebeurd, in Rotterdam.

In een uitzending van Opsporing Verzocht roept...

View PDF Read more...

publicatie / 24 juni 2008 / Computerrecht

Noot bij Hof Arnhem 24 juni 2008 (internetnotarissen / openbare verkopen.nl)

In dit hoger beroep bevestigt Hof Arnhem in grote lijnen de uitspraak van de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Almelo van 11 februari 2008 . De vordering van de Internetnotarissen tegen het bedrijf Openbareverkopen.nl worden wederom toegewezen, waarbij het Hof wel tot een aantal andere gedachten komt dan de Voorzieningenrechter. Met name de databankrechtelijke overwegingen zijn interessant en leiden tot een andere conclusie.

View PDF Read more...

publicatie / 10 maart 2008

Een dagje naar het strand

Vonnis van de Amsterdamse rechtbank van 6 februari 2008 ( Willem-Alexander, Máxima, Amalia en Alexia tegen Party )

De Amsterdamse rechtbank heeft in februari 2008 vonnis gewezen in een procedure die Willem-Alexander, Máxima, Amalia en Alexia tegen het weekblad Party voerden (vindplaats: LJN: BC3781 ). Het ging om foto’s van Máxima en haar dochters Amalia en Alexia op het Wassenaarse strand, tussen het overige strandpubliek. De foto’s waren gemaakt door een toevallig daar aanwezige fotograaf. Er was dus geen sprake van stalking, en de foto’s zijn op zichzelf onschuldig van aard. Party heeft betoogd dat haar lezers het leuk vinden om te zien dat Máxima ook gewoon moeder is.

De rechter is van oordeel...

View PDF Read more...

publicatie / maart 2008 / Computerrecht

Noot bij WMS-Weborama

Deze bodemprocedure tussen WMS en Weborama is het vervolg op een kort geding. De uitkomst van deze bodemprocedure is precies het omgekeerde van het kort geding: de vorderingen van eiser van Web Measuruement Services worden nu volledig afgewezen.

View PDF Read more...

publicatie / februari 2008 / Computerrecht

Noot bij Autotrack-Gaspedaal

In de inmiddels bloemrijke verzameling uitspraken over gespecialiseerde zoekmachines die de resultaten tonen van andere gespecialiseerde websites werd de databankbescherming de laatste jaren tevergeefs ingeroepen. In de zaak tussen Autotrack.nl en Gaspedaal.nl wordt eindelijk weer eens geoordeeld dat er wel sprake is van een databank.

View PDF Read more...

publicatie / 20 oktober 2007

Veiligheidsrisico voor getuige tegen Holleeder

Foto mag niet opnieuw worden gepubliceerd in Vrij Nederland (Voorzieningenrechter Amsterdam, 13 september 2007, LJN BB3558)

Het weekblad Vrij Nederland doet al geruime tijd verslag van de zaak Holleeder en alles wat daarom heen speelt. Bram Zeegers was een vertrouweling van de vermoorde Willem Endstra en heeft e en verklaring afgelegd tegen Holleeder. Vrij Nederland berichtte daar over, en illustreerde het artikel met een foto waarop Endstra en Zeegers samen te zien zijn. Tegen die publicatie trad Zeegers met succes op.

View PDF Read more...

publicatie / 27 augustus 2007

Bronbescherming verdient wettelijke basis

Nederland stond jarenlang op de bovenste plaats in de ranglijst van landen waar persvrijheid is. Dit jaar bleek Nederland die positie te zijn kwijtgeraakt. In Nederland staat de bescherming van journalisten tegen ingrijpen door de overheid de laatste tijd inderdaad onder druk. Vooral de bescherming van bronnen moet het ontgelden. De vraag is of de huidige Nederlandse regeling daarvoor nog wel voldoet. Er zijn recent helaas flink wat gevallen geweest waarin journalisten werden aangepakt door de overheid. Leek het jaren geled en nog een incident dat een journalist werd gegijzeld om zijn bron te achterhalen, afgelopen tijd zijn er steeds vaker journalisten afgeluisterd, gevolgd, verhoord, en zelfs weer gegijzeld, steeds met als doel om...

View PDF Read more...

publicatie / juni 2007 / Computerrecht

Noot bij Funda Jaap.nl

Marktleider Funda, een samenwerkingsverband van de NVM-makelaars, heeft al heel wat aanvallen te verduren gehad van concurrenten die net als Funda.nl het huizenaanbod via internet toegankelijk maken. Funda verloor eerder in twee instanties van de huizenzoekmachine Zoekallehuizen.nl . De zoekmachine Jaap.nl ging nog een stapje verder dan Zoekallehuizen.nl en is teruggefloten door de Voorzieningenrechter.

View PDF Read more...